Prymula otočil a doporučuje populaci promořit virem.

Prymula otočil a doporučuje populaci promořit virem. Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Promoření, chytrá karanténa a politický marketing koronaviru

Většinu populace asi překvapil náměstek Prymula, když otočil o 180 stupňů a místo tvrdé izolace doporučil promoření populace koronavirem, abychom získali kolektivní imunitu. Z miláčka národa, experta a ochránce Prymuly se stal pro lidi zdroj nejistoty a obav. „Vládní“ deník idnes rychle přinesl rozhovor s novým expertem Pavlem Hroboňem, který s Prymulou nesouhlasí a tvrdí, že řešením je „chytrá karanténa“. Koronavirus se tímto stal předmětem politického marketingu.

Všimněme si rozdílu ve vyznění slov „promoření populace“ a „chytrá karanténa“. Promoření má ve svém kořeni slovo mor a použití slova populace asociuje nějaké pokusy na jakémsi agregátu homo sapiens, ze kterého se zcela vytratili lidi jako jednotlivci. Zní to zkrátka odpudivě a děsivě. Naproti tomu výraz „chytrá karanténa“ má v sobě slovo „chytrá“ a asociuje inteligenci a naději.

Laická veřejnost i experti mluví v zásadě o třech možnostech, jak se vypořádat s virem: První možností je izolace, karantény, roušky, zákazy. To byla strategie vlády od začátku krize, podporovaná Prymulou, který za ní má podle prezidenta Zemana získat nejvyšší státní vyznamenání Řád Bílého lva. Prymula k tomu dříve dodal dovětek, že to obnáší uzavřené hranice nejspíš na roky. Je to logické, protože pokud se zbavíme viru na našem území izolací a karanténou, nebudeme nikdy moct přijmout lidi zvenčí ani cestovat.

Pak Prymula otočil a vyděsil veřejnost ideou promořování, což je druhá teoretická možnost, jak se s virem vypořádat. Sklidil kritiku premiéra Babiše i ministra vnitra Hamáčka a byl odstaven na vedlejší kolej. Metodou postupného promořování by většina populace prošla nemocí bez příznaků nebo vážných příznaků. Pohyb ohrožené populace by se uvolňoval postupně, aby kapacity nemocnic zvládaly těžší případy spojené se zápalem plic. Takže by např. domovy důchodců zůstaly bez návštěv.

Slovo promoření ale zní děsivě a alternativou neformálně přijatou vládou se stala chytrá karanténa jako třetí možnost. Co to obnáší? V Číně si lidé stahují na mobily aplikace, které jim vygenerují QR kódy: zelený pro zdravé lidi, žlutý pro ohrožené a červený pro nakažené. Lidé se zeleným kódem se smějí pohybovat volně. Předkládají ale kódy ke kontrole a naskenování v MHD a hlídkujícím policistům. Lidé se žlutým a červeným kódem se zdržují v karanténě, dokud nejsou uznáni za uzdravené. Kódy jsou lidem v začátku přiděleny na základě informací o pohybu a styku s ohroženými na základě dat od mobilních operátorů, nikoliv na základě testování.

V realitě ale vláda dělá promořování. Co jiného je postupné otevírání dalších obchodů, sportovišť a návrat lidí do fabrik?

Varianta izolace je neúnosná (když neexistuje spolehlivá vakcína), vláda se od ní odklonila. Promoření zní děsivě, chytrá karanténa zní přijatelně. Zdá se tedy, že vláda pojede variantu promořování, ale lidé budou vyzváni ke stažení nějaké aplikace na mobil a budeme tomu říkat chytrá karanténa.