Video placeholde

Hloupá chyba, nebo pohrdání zákony? Babiš přiznal, že mu chodí maily přes firmu, která vlastní Čapí hnízdo

Není to moje hnízdo, nejsou to moje firmy. Všechno je ve svěřenském fondu. To jsou věty, kterými se už několik let zaklíná Andrej Babiš. Čelí kvůli tomu i trestnímu stíhání a o jeho střet zájmů se zajímá i Evropská komise. Nyní sám politik před kamerou přiznal, že mu stále chodí hlášení ze společnosti Imoba, která spravuje Čapí hnízdo a v souvislosti s kterým je český premiér trestně stíhán. Sám Babiš se kompromitoval e-mailem, který omylem ukázal ve svém vlastním videu.

Marek Prchal, Babišův marketingový poradce, píše za premiéra pravidelná a velmi dlouhá týdenní hlášení na sociální sítě. V době pandemie se ale rozhodli, že strategii změní a budou natáčet videa. To první před týdnem, to druhé zveřejnili na YouTube kanále ANO včera. A právě v tom druhém ukázal premiér papír, na kterém má vytištěný e-mail ze společnosti Imoba (firmy, která spravuje farmu Čapí hnízdo) a na něm „hlášení pro pana premiéra“.

Andrej Babiš v jeden moment svého videohlášení zvedne papír, na jehož zadní straně je vytištěný e-mail. Co z něj lze vyčíst? Odesílatelem je ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a datum mailu je 4. dubna 2020. V předmětu je „Report pro pana premiéra“ a oznámení, že zpráva obsahuje 20 příloh. E-mail ale nešel Babišovi přímo, nicméně jej dostala jakási Eliška Šlingrová ze společnosti Imoba, která zprávu zřejmě vytiskla a premiérovi předala (doplňme, že bývalý šéf Čapího hnízda a dnes člen představenstva společnosti Imoba se jmenuje František Šlingr). Jak známo, Andrej Babiš moderní technice příliš nerozumí a chce mít všechno na papíře.  Tuto velmi pečlivou detektivní práci předvedl na Facebooku Marek Sotak.

Teď rychlý průlet historií. Společnost Imoba se stala majitelem areálu, kde stojí dnešní Čapí hnízdo, už v roce 2006. V roce 2008 dostala akciová společnost „Farma Čapí hnízdo“ 50 milionů z evropské dotace. Akcionáři byli v tu dobu Andrej Babiš ml. a jeho sestra a dále Monika Babišová s bratrem. V roce 2014 se akciovka sloučila se společností Imoba, která dosud spravuje nemovitosti Holdingu Agrofert. Imoba je členem koncernu SynBiol, který spadá do svěřenského fondu Andreje Babiše pod názvem AB private trust I.

I když se jedná v rámci průšvihů Andreje Babiše o drobnost, printscreen videa dokazuje to, co je veřejným tajemstvím. Andrej Babiš je dál napojený na své firmy a ministři jeho vlády dokonce posílají svá hlášení ženě z firmy, která je předmětem vyšetřování a kvůli které možná Česko vrátí miliardy Evropské unii. A to rozhodně není správně.