Ztráta chuti a čichu je příznak koronaviru, na testy se s ním ale nedostanete

Objevuje se čím dál více lidí, kteří ze dne na den v důsledku nákazy koronavirem ztratí chuť a čich. Častokrát se ani neobjeví jiné příznaky. Jakkoli je to lepší varianta než se trápit za vysokých horeček s bolestmi hlavy, kdy navíc ještě ušetříte za gurmánské lahůdky, koronavirus stále máte a můžete jej šířit. Proto by měli obvodní lékaři dostat instrukci posílat na testy i tyto případy.

Anosmie a ageuzie, čichová a chuťová slepota. Dva uchu nelékaře neznámé, ba dokonce ani ne povědomé lékařské odborné termíny. Četnost jejich výskytu ovšem na zahraničních, ale i českých zpravodajských za poslední dva týdny prudce narostla v souvislosti s koronavirem.

Ano, internet má, především v očích lékařů, s fakty velice komplikovaný vztah. Nicméně zjištění se objevovalo i na těch nejrelevantnějších světových webech. Vzápětí mu daly vyniknout dvě celebrity. Basketbalista Gobert, kvůli kterému se přerušila celá NBA a dvaašedesátiletá britská poslankyně Nadine Dorries. Oba známé obličeje spojuje pozitivní výsledek testu na koronavirus a stejné symptomy – kompletní ztráta chuti a čichu.

Vědci za novináři nezaostávají. Souvislost těchto symptomů s Covid-19 byla minulý víkend potvrzena už i badateli z Harvardu. Na druhé straně Atlantiku britský profesor Nirmal Kumar, pozorující rapidní nárůst lidí přicházejících s těmito příznaky, dokonce tvrdí, že ztráta čichu je lepším indikátorem než zvýšená teplota. Rozjíždí nyní celosvětovou kampaň s názvem #CovidSmellTest, kde vyzývá její účastníky, aby se doma pořádně rozčuchali a tím analyzovali, zda jejich nos netrpí dočasnou invaliditou. Potažmo tím tedy zjišťují, zda jsou hypoteticky korona-pozitivní. Profesor Kumar tím chce dosáhnout sběru jednotných globálních dat týkajících se aktuální pandemie. A dává to smysl. Teplotu můžete mít i poté, když zapomenete na noc zavřít okno v ložnici. Přivodit si ztrátu čichu už je složitější.

Nyní ovšem zpět do naší kotliny. Můj spolubydlící, rapper Petr Moudrý, je jedním z těch, kdo si vylosovali náhlou ztrátu čichu a chuti. Po několika dnech stavu, kdy si mohl dát koktejl z čili papriček, česneku a citrónů, zalitý Naturalem 95 a nepoznal by jedinou přísadu, kontaktoval obvodního lékaře. Sdělil mu, že by rád, i s ohledem na své okolí, zašel na testy na koronavirus, jelikož se všude rojí mnoho zpráv o tom, že toto je jeho specifický symptom. Nicméně byl doktorem odmítnut s tím, že to pravděpodobně nic není, a že stejnak by se nenapasoval do parametrů na test zdarma. To by musel mít horečku 37,5 či vyšší nebo kašel, dušnost, žaludeční problémy… Nezbylo tedy než si poté vymyslet trochu horečky, aby žádanku získal. Za dva dny po otestování nosní tyčkou mu přišel nepřekvapivý pozitivní výsledek.

Proto, pokud stát chce opravdu nakažené efektivně podchycovat a izolovat do karantény, bylo by prima ztrátu chuti a čichu přidat na seznam symptomů, na základě kterých mají obvodní lékaři pravomoc posílat lidi na testování. Ne každému se totiž, zvlášť nyní, v době nejistých příjmů, bude chtít dávat 3 000 Kč za test bez žádanky. Druhá varianta je, že se to vyřeší po česku. Všichni s indisponovaným nosem a jazykem si prostě k tomuto ještě přišpendlí falešnou teplotu a v telefonu na obvodního lékaře trochu nafilmovaně zakašlají.