Šicí dílnička se proměnila v rouškovou manufakturu - ilustrační snímek

Šicí dílnička se proměnila v rouškovou manufakturu - ilustrační snímek Zdroj: Blesk:Pro Blesk: Eduard Mezera

Nouzový stav může být výzvou ke zlepšení vztahů mezi lidmi navzájem, ale i vůči státu. Nebo ne?

Naše vlast a vlastně celá planeta se ocitly v mimořádné situaci. Obrovské poděkování si nyní zaslouží zdravotníci, lékaři, sestry, hygienici, epidemiologové, policisté, vojáci, hasiči, řidiči MHD, starostové a radní, pracovníci sociálních služeb, ale v neposlední řadě i dobrovolníci šijící a distribuující roušky a další potřebné věci. Na spoustu dalších potřebných profesí jsem nyní asi zapomněl, za což se upřímně omlouvám.

Nicméně přicházím s novým námětem do diskuze. Výraznou celospolečenskou pomocí (mimo výroby roušek) by byla výzva na platby všech závazků, poplatků a daní co nejdříve a v plné výši. Hovořím samozřejmě o době, až skončí současný krizový stav.

Tedy pakliže to jen krapet jde, ať všechny fyzické i právnické osoby, které to s Českou republikou, demokracií a odpovědností myslí opravdu vážně, mj. podají co nejdříve daňová přiznání, uhradí faktury a daně, ale i třeba zaplatí poplatky za komunální odpad či za svého psa. Ale i třeba vrátí sousedovi půjčených osm tisíc korun, byť je to třeba „debil a slávista“.

Dále pak nepodporujme šedou ekonomiku, ale např. důsledně najímejme řemeslníky platící řádně daně (DPH apod.) z odvedené práce, tj. takzvaně „spapírem, ne bez papíru“.

Jak se stát členem volební komise?

Je sice hezké, když pan Novák jeden den na sociálních sítích (v hospodě již ne, ty jsou zavřené) děkuje lékařům a sestrám a píše, že by si zasloužili dvojnásobné platy, a o tři dny později vyzývá, že by měly být odpuštěny daně a zdravotní pojištění. I žáka šesté třídy napadne, že pokud stát (resp. zdravotní pojišťovny, na které tuto agendu stát zákonem delegoval) nevybere skoro nic na zdravotním pojištění, tak se platy sester a doktorů jaksi nemají z čeho zaplatit nebo dokonce zvýšit. Nelze být obutá a neobutá zároveň, nejsme holt v pohádce.

Teď slyším některé čtenáře – musel jsem zavřít hospodu, obchod nebo kadeřnictví, z čeho to mám jako platit, vy chytráci? Výzva se z logiky věci přirozeně týká jen těch, kteří ji mohou plnit.

Závěr

Placení závazků by se mělo v čase krize stát, jak říkají mladí lidé, cool.
Na toho, kdo se bude chlubit, jak „očůral stát“ např. na zdravotním či sociálním pojištění, by se rozumná část společnosti měla dívat obdobně jako na toho, kdo se chlubí, že nenosí roušku, nebo porušuje karanténu či jezdí lyžovat do Itálie po tom, co bylo vyhlášeno, že to tam je zavirované.

Nouzový stav může být šancí ke zlepšení vztahů nejen mezi námi lidmi navzájem, ale i vůči našemu státu – České republice. Nebo se pletu? Bude líp?

Autor je právník a publicista