Buď superhrdina. Kampaň zaměřená na pomoc v zemědělství

Buď superhrdina. Kampaň zaměřená na pomoc v zemědělství Zdroj: Facebook

Hrdinové Přesný krmič a Úderný sazeč? Nevím, co hulí na ministerstvu zemědělství, ale chci to taky

Chápu, že se zemědělství potýká s problémy, které nepočkají a je třeba je vyřešit teď hned. Ovšem lanařit k pomoci studenty vysokých škol výše zveřejněným vizuálem, kde bok po boku kráčí „Přesný krmič“, „Úderný sazeč“ a „Neohrožený zemědělec“? To podle mne svědčí buď o podcenění inteligence studentů, přecenění inteligence tvůrců, jimž byla výroba dílka svěřena nebo o obojím dohromady a ještě navíc o slušném přísunu povzbuzujících prostředků.

Kampaň je společnou aktivitou ministerstva zemědělství, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně a Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Agrární komora, která na nábor upozorňuje, má bezpochyby pravdu v tom, že kvůli epidemii koronaviru se zemědělství dostalo do mimořádně obtížné situace.

„Zemědělský a potravinářský sektor bez ohledu na koronavirus musí jet dál. Pole, hospodářská zvířata  a zemědělci si žádný home office vzít nemohou. V Česku ale chybí zahraniční pracovníci, kteří zůstali doma a zpět k nám už se přes hranice nedostanou,“ vysvětluje agrární komora na svém facebookovém profilu.

Je jasné, že manuální práce v zemědělství nepatřila a nepatří k nejlukrativnějším. Proto o ni dlouhodobě není mezi Čechy rvačka. Obor mohl jakž takž fungovat jen díky přílivu méně náročných pracovních sil z ciziny. To teď kvůli koronaviru a přijatým opatřením ve velké míře padlo.

Při troše fantazie (nebo spíš s notnou dávkou fantazie, optimismu a naivity) si lze představit, že studenti budou uvědomělí a vydají se chybějící gastarbeitery na pole a do stájí nahradit. Alespoň si to myslí organizátoři kampaně, kteří „vyzývají studenty fakult, aby se zapojili do prací v zemědělském potravinářském a lesnickém sektoru“.

Třeba se to podaří, studenti vstanou od počítačů a půjdou krmit krávy, sít a pomáhat do lesů. Každá přiložená ruka dobrá. Zatleskáme. Ovšem vyzývat k tomu adepty na získání vysokoškolského titulu za pomoci slabomyslného vizuálu, který by snad mohl působit jako parodie, ovšem stěží jako vážně míněný apel? Nevím, čeho si tvůrci kampaně před usednutím k počítači zobli, ale rozhodně bych to chtěl zkusit taky. Musí to být fakt dobrej matroš.

Krajské volby 2020 v Jihočeském kraji >>>