Igor Matovič a Zuzana Čaputová

Igor Matovič a Zuzana Čaputová Zdroj: Profimedia

Okysličení parlamentní krve: Inspirujme se Slovenskem a nebojme se změn

Jak zaznamenala i většina aktivnějších (tedy o svět se zajímajících) občanů Česka, o víkendu proběhly na Slovensku velmi zajímavé parlamentní volby. Připomeňme, Slováci mají „pouze“ jednokomorový parlament, o to jsou logicky volby do Národní rady pro chod společnosti našich východních sousedů klíčovější.

Slováci tedy rozhodli a rozdali karty politikům, kteří budou řídit další osud jejich státu. Výsledky zde nechci komentovat, to již ostatně učinili povolanější. Nicméně rád bych upozornil na jeden zajímavý aspekt, který by mohl být inspirativní i pro Českou republiku.

Lídři vzadu! Stáhněte se do útoku!

Vítězné hnutí OLaNO již poněkolikáté použilo zajímavý model sestavování kandidátky. Svého lídra Igora Matoviče opět umístilo na úplně poslední místo kandidátky. Stejně tak stávající (minulé) poslance dalo jeho hnutí na předposlední místa, těsně nad Matoviče.

Vzkaz voličům od OLaNO byl jasný: pokud souhlasíte s tím, aby pokračovali naši stávající poslanci, musíte je aktivně podpořit – tedy vykroužkovat. To je sympatické pojetí bránící tomu, aby se někdo do parlamentních lavic jen tak automaticky svezl na čele kandidátky.

Volby 2020: V říjnu proběhnou volby do zastupitelstev krajů a Senátu>>>

Poučení pro Česko

Úkolem právních publicistů je mimo jiné dodávat do veřejné diskuze nové konstruktivní nápady. Jeden se přímo nabízí. Co takhle zahájit debatu o tom, aby se stávající poslanci museli povinně (ze zákona) zapisovat až na konec kandidátních listin? Tak jak to dobrovolně (možná i trochu reklamně) učinilo slovenské hnutí OLaNO. Neprovětralo by to trochu zatuchlý český a moravský politický rybníček?

Pokud by chtěl politik ve volbách do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR uspět, museli by ho lidé aktivně kroužkovat! Logicky je zde posílen význam voličů, a naopak omezen vliv stranických sekretariátů.

Zamezilo by se tak mj. tomu, aby se do sněmovny opakovaně dostávaly šedivé politické myši, které v zásadě nikdo z veřejnosti nezná, ale pouze to mají dobré na partajních sekretariátech, a proto jsou umisťováni na přední místa kandidátek. 

Nebojme se uvažovat o změnách!

Autor je právník a publicista