Kolo

Kolo Zdroj: Profimedia.cz

Oslavíte týden mobility na kole? Zkuste to originálně, máme pro vás 5 tipů

Stop autům, stop smradům z jejich výfuků a šup do sedel bicyklů! Včerejšek byl nejen posledním lenošivým dnem minulého týdne, ale především startovním dnem Evropského týdne mobility. Ten podporuje v městských ulicích chodce, cyklisty a veřejnou dopravu. Naopak brojí proti narůstajícímu množství řidičů aut.

 

Omezení automobilového provozu, cyklojízdy, festivaly v ulicích - cyklisté si až do soboty 22. září díky řadě plánovaných akcí rozhodně přijdou na své. Organizátoři ale logicky tak trochu nepočítají s těmi, kteří si chtějí týden mobility užít komorněji a především po svém - jako například nový zástupce britské velvyslankyně Tim Voase, který dnes vyrazil z Prahy na služební cestu do Brna na kole.

 

Pokud ani vám cyklistické bratření (nebo sestření) moc neříká a radši se proháníte ulicemi měst na vlastní pěst, máme pro vás pět návrhů na zpestření následujícího týdne:

 

1. Vyzkoušejte elektrokolo: Všichni o něm mluví, ale pořád vám není jasné, v čem zážitek jezdce na elektrokole liší od prožitku klasického cyklisty? Odpovědět se dá jedním slovem - kopce! Díky elektromotoru se při cestě do vrchu totiž ani nezapotíte. Elektrokolo si v rámci Evropského týdne mobility můžete vyzkoušet například ve stánku Pražské energetiky na Václavském náměstí.


2. Zkuste si v Praze terénní jízdu: Víte, že je v Praze na Štvanici pump track? O tom, co to je, se můžete dočíst v dnešním článku Cykloklubu Reflexu. Je to zdarma a je to legrace.


3. Vyjeďte na kole do práce: Máte to v plánu, ale vždycky se našel nějaký důvod, proč jste tenhle dobrodružný "výlet" odložili? Zkuste to v rámci týdne mobility dotáhnout do konce. Nasedněte ráno na kolo a uhánějte do zaměstnání, případně si ráno vezměte kolo s sebou a odpoledne, až nebudete mít tolik naspěch, vyražte volným tempem domů. Nejspíš zjistíte, že v cestě do práce na kole vám prakticky nic nestojí. Jen vlastní lenost.

 

4. Přejeďte Vltavu přívozem: Je s podivem, jak málo je řada Pražanů v kontaktu s řekou, kterou každý den přejíždějí jedním mnoha mostů. Málokdo přitom ví, že pro cestu z jednoho břehu na druhý může využít jeden z pěti přívozů, které jsou začleněny do systému Pražské integrované dopravy a vystačíte si na nich s klasickou jízdenkou. Je to skvělý způsob, jak dostat kolo přes Vltavu například v oblasti Modřan nebo Císařské louky. O jedinečném zážitku, který z takového cestování budete mít, nemluvě.

 

5. Vyražte na spanilou jízdu ve stylovém oblečení: Že na kole po městě jezdí jen alternativní mládež? Nenechte se zmást. Na Západě šlapou běžně do pedálů lidi v oblecích, šatech a zdobných punčochách, kabátech, stylových kostýmcích ale i obyčejnějších džínech nebo manšestrácích. Proč nezavléct takovou cyklomódu i do českých měst? Vezměte si na kolo šaty, za něž byste se nestyděli ve vlastní kanceláři nebo lepší restauraci a vyjeďte do ulic svého města. Třeba v sobotu 22. září, kdy bude Evropský den bez aut - jen tak, bez cíle.