Víno

Víno Zdroj: shutterstock.com

Vinařův rok: Víno, vysoký tlak a státní inferno

Víno, na rozdíl od piva a tvrdého alkoholu, způsobuje vysoký krevní tlak. To tvrdí jeden známý mediální ekonom. Ve svém článku spojil tento zdravotní aspekt se spotřební daní na víno. Prý, jak je možné, že se neplatí spotřební daň na víno, ale jen na pivo, tvrdý alkohol a sekty. Přitom stát vydává ročně na léčení vysokého krevního tlaku 1,4 miliardy korun. Nevěřil jsem vlastním očím.

Že je alkohol jedinou příčinou vysokého krevního tlaku? Co takhle stres? Zavedeme spotřební daň na všechny přesčasy? Nebo životní styl. Každý zaměstnavatel, který poskytuje sedavé zaměstnání, bude platit odvod na léčbu vysokého krevního tlaku? Nebo dokonce tolik diskutovaný cukr ve výživě. Cukr přece reálně vede k hypertenzi. Bude onen ekonom navrhovat novou spotřební daň na cukr?

Řepka místo vína?

Pravidelné útoky na vinařství pocházejí od výrobců piva a tvrdého alkoholu. Nemám pro to žádné důkazy, je to asi ve stejné rovině, jako tvrzení, že vysoký krevní tlak zapříčiňuje víno. Vysoký tlak jistě není nezanedbatelný problém. I já jsem jím trpěl. Od té doby, co nejím sladkosti, těstoviny, škroby, nepiji slazené nápoje, více pracuji na vinohradu, tak se mi upravila tělesná váha a hypertenzi nemám. Respektive mi tlak vyletí jen při čtení takových článků.

Celé jaro jsem ve svých textech hledal důvod k existenci takového množství studií o škodlivosti alkoholu, nově také vína. Zopakujme si to. Vinaření a prodej výrobků z námi pěstovaných hroznů přináší velké společnosti velké benefity. Krajinotvorba. Představte si příjezd do Mikulova pod Svatý kopeček a všude kolem vás kvete řepka. Zavřete oči a sněte se mnou… S tím souvisí denodenní dřina na vinohradech a polnostech. Bylo by lidem lépe bez ní lépe? Nebylo. O čem by byla cykloturistika, o čem turistický ruch na jižní Moravě a v středních Čechách. A ještě jednou zopakuji: Večerní uvolnění po stresu a sedavém zaměstnání sklenkou vína přináší méně nespavosti a rozvodovosti.

Další argument: Jak by se nám vinařům s novými daněmi dařilo v globálním otevřeném souboji s ostatními výrobci vína? Jaké legislativní inferno by nám naše úřady nachystaly? Takoví ekonomové, kteří se jen dívají do tabulek v excelu a obchodují se vzduchem napříč celou planetou, by nám určitě přišli pomoci. Stát by přijal dalších dvacet tisíc zaměstnanců daňové správy – a podobně jako EET by to k ničemu zásadnímu nevedlo. Jen ti větší by to zvládali lépe než ti malí, no a jak říká premiér, kdo to nezvládá, ať nepodniká. To chceme?

Velcí zpracovatelé o hrozno nestojí

Tak, a po klesnutá krevního tlaku přináším nové zprávy z jižní Moravy. Srážkový deficit je nižší než v Čechách, aktuálně prší. Na některých místech padaly kroupy, ale násada hroznů je opravdu velká, takže lze očekávat další silnou úrodu. Co asi nepotěší pěstitele – velcí zpracovatelé letos budou vykupovat hrozno jen sporadicky, mají plné sklepy. Globální tlak na cenu přináší problémy i do naší krajiny a jsme v nevýhodě, protože nemáme vinařství, která někdo budoval stovky let. Jsme stále na začátku.

Ale moravská povaha je bojovná, kromě soboty půjdeme do práce i v neděli, místo do kostela. Ale o tom, jestli se tento rok zařadí mezi dobré ročníky, se rozhodne v srpnu a září.

Ale nemíním si jen stěžovat. V Chorvatsku jsme s rodinou během prodlouženého víkendu kromě jiného navštívili vinařství Roxanitch v centru Istrie. Víno dělají dle našeho gusta. Dlouho ležené na sudech, kvašeno částečně, či úplně na hroznech, ve skvělém prostředí. Radost vidět ten pokrok. K tomu olivový olej vlastní výroby a o zážitek je postaráno.