Šneci ve Vinohradském parlamentu

Šneci ve Vinohradském parlamentu Zdroj: Archiv

Šneci ve Vinohradském parlamentu
Šneci po pražsku v restauraci Brambory
Vánoční šneci v Bruxxu
Vánoční šneci v Bruxxu
Šneci ve Vinohradském parlamentu
5
Fotogalerie

Šneci jako české tradiční vánoční jídlo: Rettigová je dělala s křenem, dnes je můžete mít s kerblíkem i šunkou

Už vás nebaví každý rok stát frontu na kapra? Tak ho nechte plavat a místo něj si na Štědrý den dopřejte šneky. Možná to nevíte, ale šneci jsou tradiční české postní jídlo, které se na vánoční stůl skvěle hodí. Díky tomu, že jeho maso je velice dietní, nebudete mít ani výčitky svědomí, že si dáte pár kousků cukroví navíc.

Šneci jsou součástí naší vánoční tradice

V českých zemích se první zmínka o šnecích na talíři objevuje kolem 16. století a je spojena s rodem Rožmberků. Hned čtyři recepty se objevují v Domácí kuchařce Magdaleny Dobromily Rettigové – šneky s kyselým křenem, nadívané šneky, šneky s vinnou omáčkou a šnečí ocásky. Za první republiky už byli šneci považováni za tradiční vánoční lahůdku a bylo zvykem, že se rodiny vydaly na sváteční procházku a cestou se stavily v restauraci či lahůdkářství právě na šneky.

Šneci jsou dietní pochoutka

O Vánocích si víc než kdy jindy hlídáme, co sníme. Všude kolem nás je spousta laskomin a cukroví, a tak se hodí do jídelníčku zařadit i nějaké to dietní jídlo. A tím šneci bezesporu jsou. Mají velmi nízký obsah kalorií a vysoký obsah bílkovin. Jejich výživová hodnota je dokonce vyšší než u hovězí svíčkové. Nejen dámy ocení, že šnečí maso neobsahuje skoro žádný tuk, ale je bohatým zdrojem železa, fosforu, mědi, zinku, vitamínu A, B6 a B12 a je skvělým zdrojem vápníku. Obsahuje také aminokyseliny a lysin, a to dokonce ve větší koncentraci, než obsahují vejce.

Jíst šneky není těžké

Přijde vám, že nevíte, co byste si se šneky na talíři počali? Ujistíme vás, že konzumovat šneky není nic těžkého. „Šneci jsou zábavné jídlo. Do ruky dostanete kleštičky na šneky, jimiž se šnečí maso vytahuje z ulity. Není to žádná dřina, jde to jako po másle,“ ujišťuje Jan Pípal, šéfkuchař restaurací Vinohradský Parlament a Bruxx, kde tradiční vánoční šneky připravují už deset let. Incident známý z filmu Pretty Woman s hláškou "svině klouzavý" tak určitě nehrozí.

Šneky si můžete připravit doma

Šneky dnes není problém ani tak připravit, jako je sehnat. Nejlepší je zakoupit je přímo na šnečí farmě, v některých specializovaných obchodech se dají koupit i konzervované nebo mražené. Nejdůležitější je počáteční příprava, kdy se šneci s ulitami vaří několik minut ve slané vodě. Poté se tělíčka vyjmou z ulity a odstraní se vnitřnosti, což jsou černé ocásky na hřbetu. Poté se již postupuje dle vybraného receptu.

Restaurace nabízí tradiční i moderní, inovativní receptury

Nechcete se se šneky vařit doma, a přesto byste je chtěli ochutnat? Vyrazte do některé z vyhlášených restaurací, kde šneky připravují na Vánoce již pravidelně. Od 22. do 26. 12. v Bramborách na Pankráci servírují šneky po pražsku se šunkou, petrželovým máslem a domácím rohlíkem, v belgické brasserii Bruxx od 24. do 26. 12. můžete vyzkoušet půl tuctu zapečených vánočních šneků, zapečené v kerblíkovém másle s česnekem, podávané s domácí bagetou, ve Vinohradském Parlamentu si můžete dát polévku ze šneků a uzeného kolene a také půl tuctu zapečených vánočních šneků. Jestli chcete na Štědrý den či o svátcích do některé z restaurací vyrazit, je dobré si udělat rezervaci dopředu. Zájem je totiž obrovský. „Každoročně do Bruxxu na oběd o Štědrém dnu přijde na 400 hostů, večer téměř 250. Do Vinohradského Parlamentu dorazí v poledne na 300 hostů, z nichž 80 % si dá právě šneky. Stala se z toho pěkná tradice, kdy se lidé jdou do města projít a spojí to s ochutnávkou tradičního postního jídla,“ potvrzuje zvyšující se oblibu Jan Pípal.

Zkuste letos oslavit Vánoce trochu jinak a uvidíte, třeba se z pojídání šneků nakonec u vás doma stane tradice.