Video placeholde

Grandfinále českých reality show: Největší počet porotců zvolil prvního pivního mistra!

Superfinalisté Adam Huml a Tomáš „Ozzy“ Hosík mají před sebou poslední zkoušku, která rozhodne, kdo z nich si odnese titul první BeerMaster Česko, splní si sen a uvede na trh své vlastní pivo. V sokolovském pivovaru Permon oba uvaří speciál podle originálního receptu, který v předchozím soutěžním kole prezentovali porotě. V případě Adama to bude šťavnatý kölsch, Ozzy vsadil na starodávného Kmeta. K dispozici mají dvě domovařičské sady, suroviny, které si vyžádali od létajícího sládka Budějovického Budvaru Aleše Dvořáka, a dva žolíky v podobě odborné rady přítomných profesionálů. Desetihodinový proces začíná: Dej bůh štěstí!

Před samotným začátkem vařením si museli oba superfinalisté během deseti minut vybrat ze skladu ingredience, ze kterých své pivo připraví. Pokud by na nějakou zapomněli, mají smůlu. Následně bylo potřeba našrotovat slady, posbírat chmely a kvasinky a finální vaření může odstartovat.

Tomáš „Ozzy“ Hosík se rozhodl porotu oslnit jednoduchým receptem ze čtyř základních surovin. To Adam Huml na kreativitě nešetřil a sáhl po plzeňském sladu, ke kterému namíchal historický anglický slad se sušenkovou chutí, a další ne tak docela tradiční přísadu. Ačkoliv jsou oba soupeři a bojují o vítězství, spolupráce mezi nimi funguje na jedničku. Po náročném dni předávají své pivo do rukou sládka pivovaru Permon Petra Bohánka spolu s instrukcemi, jak se o jejich tekuté zlato starat.

Je hotovo!

Po týdnech ležení piva je tu konečně velké finále a slavnostní chvíle společného ochutnání Ozzyho prapiva Kmet a Adamova kölsche Pokora. Dva naprosto odlišní soutěžící s naprosto odlišným receptem vlastního piva. „Po tak dlouhé době, po tom čekání, mám radost, že moje pivo dopadlo, jak dopadlo, podle mých představ. Jen jsem myslel, že bude malinko víc hořké,“ přiznal po prvních locích Ozzy. „Je trochu hořčejší, než jsem chtěl, je celkem těžké a vlastně jsem se po prvním ochutnání trochu lekl, ale není to daleko od toho, kam jsem mířil,“ kriticky dodal ke svému vůbec prvnímu homebrewerskému pokusu Adam.

Poté už přišlo na řadu hodnocení porotců. Obligátní dvojici profesionálů z oboru, Aleše Dvořáka a Luboše Kastnera, doplnili respektovaný foodbloger Lukáš Hejlík spolu se všemi sládky, se kterými se soutěžící měli možnost setkat, a šestice vypadlých finalistů.  

Které z piv zaujalo víc a v roce 2023 ho budou moct pod značkou národního pivovaru Budějovický Budvar ochutnat všichni pivní fajnšmekři, sledujte v úvodním videu. A pokud vám některá z předchozích epizod unikla, podívat se na ni můžete na www.beermaster.cz, kde najdete i přihlášku do další série BeerMaster Česko.