Pavel Nevtípil

Pavel Nevtípil Zdroj: Profimedia.cz

Hvězda Reflexu: Policejní vyšetřovatel Pavel Nevtípil aneb Muž pod tlakem

V lednu jsme odstartovali celoroční projekt Hvězdy Reflexu. Jeho smyslem je celoročně hledat ty, kteří mají na svědomí často nenápadné, a přesto hvězdné chvíle naší země. Podle nás je životně důležité ukázat, že lidé schopní odvážných, užitečných a inspirativních skutků ještě existují, jakkoli to během konzumace denního zpravodajství a sociálních sítí možná tak nevypadá. Na konci roku hodláme naše „celebrity“ shromáždit na jednom místě, poklonit se jim a ještě jednou si připomenout uplynulých dvanáct měsíců, které se i díky nim staly o něco snesitelnějšími, než se původně zdálo. Naši čtenáři u toho samozřejmě nebudou chybět.

Komisař Pavel Nevtípil ukončil vyšetřování a navrhl žalobci postavit českého premiéra před soud. Po třech letech k tomu vyšetřovatel Čapího hnízda, dotační kauzy Andreje Babiše, dospěl na základě předložených důkazů.

Nevtípil dokončil svou práci, přestože na něj byl vyvíjen bezprecedentní tlak přes Babišovy deníky Mladá fronta Dnes a Lidové noviny, respektive po sérii článků odstartované iniciativou Nevtípilových nadřízených. Ti se obrátili na Generální inspekci bezpečnostních sborů, aby prověřila informace uvedené v rozsudku k případu Neograph, který měl Nevtípil na starost.

Z dokumentu vyplývá, že panují pochybnosti, zda ho kriminalista vyšetřoval nestranně. Vyšetřovatel tlak ustál a na základě shromážděných důkazů dospěl k závěru, že dotace pro luxusní komplex Andreje Babiše Čapí hnízdo byla získána podvodně.