Video placeholde

Čingischán má příběh jak z filmu: Únos manželky, zrada pokrevního bratra a spousta mrtvých

Čingischán je pravděpodobně nejúspěšnější dobyvatel všech dob. Jeho impérium se rozprostíralo po většině euroasijského kontinentu. Většina měst, která Alexandr Veliký pojmenoval po sobě, dřív nebo později padla do rukou Čingischána nebo jeho následovníků. Málokdo ale ví, co Čingischán dělal předtím, než se stal chánem.

Než Čingischán, jak říkají Římané, “vstoupí do světla historie”, tedy napadne civilizovanou Čínu, máme o jeho životě jen velice málo zdrojů. Ten nejdetailnější je Tajná kronika Mongolů, dokument, kam nechávali chánové zapisovat své životní eskapády. A je to tedy čtení jako víno. Díky ní víme, že Čingis byl vyhnán ze svého klanu, že žil chvíli jako otrok, že mu byla unesena žena a že si ji musel vybojovat zpátky.

Mládí jednou fantastického dobyvatele je samozřejmě obestřeno legendami a mýty, ale i bez nich je to příběh jak pro osmdesátkový akční film. Na ty nejlepší detaily se podíváme v nejnovější epizodě našeho podcastu o nejšťavnatějších částech historie, v Hodině dějepichu. Poslouchejte s námi.