Video placeholde

Agatha Christie byla geniální autorka a žena, kterou jste vážně nechtěli naštvat

Se dvěma miliardami prodaných výtisků je Agatha Christie jedním z nejprodávanějších autorů v dějinách lidstva. Všichni znáte její postavy slečnu Marplovou, Hercula Poirota… Ale nejspíš nevíte nic o jejím osobním životě. Což je škoda, protože vedla život mimořádně zajímavý.

Spisovatelé, a spisovatelé produktivní obzvlášť, mají často osobní životy poměrně prosté a nezáživné. Je to dáno povahou jejich zaměstnání, napsat knihu nějakou dobu trvá, a když sedíte doma za psacím stolem, moc vzrušujících věcí se stát nemůže. Jak ostatně říká Stephen King: “Já mám dovoleno doma jen psát knihy a vynášet koš.” Ale najdou se výjimky.

Agatha Christie kupříkladu dělala zdravotní sestru za války, byla zpěvačkou v Paříži, strávila řadu měsíců v Egyptě, potloukala se po archeologických vykopávkách, často surfovala a málem na svého prvního manžela hodila vraždu. To už zní trochu zajímavěji než psaní a vynášení koše, že? Pokud chcete vědět víc o nejlepší spisovatelce všech dob, poslouchejte nejnovější epizodu Hodiny dějepichu.