Video placeholde

Král musí zabít dceru, aby měl větry: Iliada je mnohem divnější a divočejší příběh, než jste si mysleli

Trója je neporazitelné město a Řecko má neporazitelnou armádu. Jen tyhle dvě věty vám pravděpodobně stačí k tomu, abyste věděli, že máte zaděláno na jeden z nejlepších příběhů všech dob. Ale Iliada má mnohem víc cool částí. Třeba tu, kde musí král zabít svou dceru, aby měl větry.

U příležitosti svatého Valentýna jsme se rozhodli předložit vám v našem podcastu o historii sexu, sexuality a erotiky, v Hodině dějepichu největší love story, která kdy byla napsána. Shodou okolností je to také jeden z nejkrvavějších příběhů všech dob a jeden z nejlepších příběhů všech dob. Jak píše publicista Dan Carlin: “Je to jako superhrdinovský blockbuster. Má to nadlidi, bohy, hrdiny, záporáky, lidi. Dokonce pokračování! Pokud považujete Odysseu za pokračování.”

Ano, dnes je řeč o Homérově Iliadě, o dobývání slavného města Trója. Nebudeme totiž dělat osekanou pseudorealistickou verzi příběhu, povíme si o všech božských zásazích a všech divnoaspektech starých řeckých bájí a pověstí. I o těch, o kterých nám Eduard Petiška nikdy neřekl.