Video placeholde

Císař Caligula měl nejdivnější smysl pro humor v historii, vyhlásil válku moři a házel své občany lvům

Císař Caligula je jedna z nejznámějších postav historie z těch nejhorších možných důvodů. Přitom měl tak slibný start! Chlapec ze skvělé rodiny, milovaný svými blízkými i veřejností, vystřídal na trůně nenáviděného tyrana. Ale během několika málo let se ukázalo, že bude pravděpodobně ještě horší než jeho předchůdce.

Chtěl ustanovit svého koně senátorem, utrácel absurdní částky za večírky a jachty, prodával svou sestru, znásilňoval a popravoval ve velkém. To je odkaz třetího římského císaře Gaia Caesara Augusta Germanica, známějšího pod přezdívkou Caligula. Tu přezdívku získal podle malých roztomilých vojenských sandálků, které nosil jako dítě. A k smrti ji nenáviděl, chtěl totiž, aby se ho jeho poddaní báli. Dokonce na to trénoval zlé výrazy před zrcadlem.

Ne, že by musel, celý Řím žil v hrůze z Caliguly celé tři roky. Nikdy jste nevěděli, kdy skončíte popraveni, hozeni do arény nebo vykázáni z města. Co z toho byla obyčejná krutost, co duševní porucha, co pomluva nebo nepovedený žert, na to se pokusíme odpovědět v dnešní epizodě Hodiny dějepichu, našem podcastu o historii sexu, sexuality a erotiky.