Video placeholde

Z otrokyně císařovnou: Roxlana se prosouložila z harému až do sultánova paláce

V nejnovějším díle Hodiny dějepichu se podíváme do místa, o kterém si nechávali zdát perverzáci po celá staletí. Včetně nás. Podíváme se totiž do říšského harému Osmanské říše… abychom zjistili, že to zas taková pohádka nebyla. Pokud jste nebyli extrémně krásní, chytří a výkonní. 

Když se řekne harém, většina lidí si představí “bordel spojený s čajovnou”. Spousta nádherných, spoře oděných žen, polštáře, vodní dýmky… To je samozřejmě nesmysl, harém vychází ze slova “haram”, tedy “zakázáno” a je to v podstatě pouze ta část domu, kde žijí ženy. Většina vašich představ o tom, jak vypadá harém, pochází od západních malířů. A nikdo z nich nikdy v harému nebyl. Nevypadají jako bordel spojený s čajovnou. Kromě toho sultánova, ten vypadá jako luxusní bordel spojený s luxusní čajovnou.

Říšský harém sultána Osmanské říše byla skutečně prazvláštní instituce. Stovky krásných otrokyň, o které se staraly další stovky otrokyň. To všechno cizinky, které si šly navzájem neúprosně po krku. Celé to mělo sloužit k plození dalších sultánů a celý tenhle cirkus tradičně řídila sultánova matka. Prostředí, ve kterém se přežívá jen těžko. A přesto se objevila žena, která nejenom přežila, ale zároveň zvládla přepsat historii!

Víc se toho dozvíte v dalším díle našeho podcastu o historii sexu, sexuality a erotiky, v Hodině dějepichu.