Video placeholde

Casanova byl Forrest Gump osmnáctého století… A taky guru Jára osmnáctého století

Giacomo Casanova byl světákem své doby. Sjezdil Evropu, hodně toho viděl, spoustu lidí potkal a většinu z nich ojel. Jenže Casanovův příběh je mnohem zajímavější než jeho reputace. Tak pojďme trochu hlouběji. He he he.

Občas je člověk v něčem tak dobrý, že se stane synonymem pro určitou činnost nebo kvalitu. “Máš doma malýho Einsteina” znamená, že vaše dítě je geniální. “Tohle je další Mozart” znamená, že má někdo extrémní hudební nadání. “Ty jsi hotový Hitler” řeknete, když se váš spolubydlící agresivně roztahuje po bytě, a navíc vůbec nehledí na účet za plyn. Giacomo Casanova je jeden z těchto lidí. Víc symbol než jméno. Symbol pro milovníka. 

Ale jako u všech příměrů je i tenhle dost nepřesný. Casanova sice byl velký milovník, pravda, ale taky to byl dobrodruh, básník, duelant, samozvaný čaroděj, podvodník, útěkář, sexuální predátor… a knihovník. Což znamená hned dvě věci. Zaprvé, určitě byste ho nechtěli potkat na party. Ale za druhé, bude o něm skvělá epizoda našeho podcastu o historii sexu, Hodiny dějepichu

Italský spisovatel, volnomyšlenkář, svůdník a dobrodruh Giacomo Girolamo Casanova zemřel 4. června 1798 v Duchcově. Konec života prožil v ústraní jako knihovník v šlechtických službách na duchcovském zámku hraběte Valdštejna.