Video placeholde

Piráti měli svou vlastní republiku, kde měli svůj hlas černoši, ženy i homosexuálové. Vydržela jen pár let

Ne, tohle není titulek odkazující k nějakému podivnému Liberlandu, který si před lety na studiích založil Ivan Bartoš s kamarády… myslíme reálné piráty. S šavlemi, pistolemi, galérami, stěžněmi a syfilisem. Ti cool piráti. Právě o nich si totiž dnes budeme povídat v našem podcastu.

Víte, od chvíle, kdy vyplula na vodu první loď, už nejspíš někdo stavěl bárku, která byla určena k tomu, aby vykradla tu první loď. Pirátství je zkrátka stejně staré jako námořnictvo samo. Ale když se řekne pirát, nevybavíte si Féničany, nevybavíte si sira Francise Draka, jednoho z nejúspěšnějších pirátů všech dob, nevybavíte si ani vychrtlé Somálce se samopaly. Představíte si frajera se šavlí, třírohým kloboukem a páskou přes oko.

Proč? Protože takhle vypadali piráti během éry, které říkáme Zlatá éra pirátství, a právě ta je nejprevelentnější v knihách, filmech, komiksech a videohrách. To spojení Karibiku, plachetnic, osmnáctého století a výrazných postav, jako byli Černovous, Anne Bonny a Benjamin Hornigold, dávají dohromady unikátní koktejl. Ve kterém je spousta rumu. Jouhouhou!

Takže si nalejte taky, protože začíná další epizoda našeho podcastu o historii sexu, sexuality a erotiky, začíná Hodina dějepichu.