Video placeholde
Hodiny dějepichu: Sv. Valentýn
Rekonstrukce obličeje Sv. Valentýna
Ostatky Sv. Valentýna v římském chrámu Santa Maria in Cosmedin
Sv. Valentýn klečící v prosbě od Davida Tenierse III.
Svatyně Sv. Valentýna v Dublinu
7
Fotogalerie

Sv. Valentýn: Den lásky se rodil z krve a utrpení. Na počátku byli psi stažení z kůže i římské orgie

Vítejte u prvního dílu pořadu Hodina dějepichu, našeho nového Reflex podcastu o historii sexu, sexuality a erotiky. A když už nám kalendář dává tu možnost, tak se v prvním díle podíváme na to, jaký vliv má Den svatého Valentýna na naše sexuální životy a kde se vůbec den lásky zrodil. Spoiler alert: obsahuje to válku s Germány, slepé lidi a psi stažené z kůže.

Co mají společného Julius Caesar, Julia Roberts a Al Capone? Svatého Valentýna přeci! Alespoň v jeho nejrůznějších podobách. Caesar se například, alespoň to tvrdí dobové prameny, účastnil svátku plodnosti zvaného Luperkálie, který historikové považují za předchůdce Dne sv. Valentýna. Julia Roberts hraje ve filmu Valentine Day a Caponeho syndikát Chicagský Outfit spáchal na svatého Valentýna jeden z nejhorších masakrů mafiánských válek, které otřásaly dvacátými lety. 

Právě historii svatého Valentýna se věnuje první díl nového Reflex podcastu Hodina dějepichu, kde se humornou formou věnujeme historii sexu, sexuality a erotiky. Podcastem provází náš redaktor Jan Studnička a Tereza. Tereza je hezká.