Matematik Elijahu Rips v Praze. V roce 1969 se na protest proti okupaci Československa zapálil v lotyšském hlavním městě Riga

Matematik Elijahu Rips v Praze. V roce 1969 se na protest proti okupaci Československa zapálil v lotyšském hlavním městě Riga Zdroj: ČTK

Před 50 lety se zapálil na protest proti okupaci Československa. Izraelský matematik Rips teď navštívil Prahu

Izraelský matematik lotyšského původu Elijahu (Ilja) Rips, který se před 50 lety, 13. dubna 1969, v Rize polil benzinem a zapálil, se inspiroval příkladem pražského studenta Jana Palacha. Rips vedle sebe umístil plakát "Protestuji proti okupaci Československa". Kolemjdoucí ho uhasili a vzápětí ho zatkla KGB.

Elijahu Rips se narodil 12. prosince 1948 v Rize v židovské rodině učitele matematiky. Po škole studoval v Rize na Matematicko-fyzikální fakultě, kam ho přijali již jako patnáctiletého. Zabýval se především algebrou pod vedením profesora Borise Plotkina. Je jednou z největších kapacit takzvané skupinové teorie, oboru, který je základem kvantové fyziky.

Rips, jehož pokus o upálení byl včas zmařen, byl jen lehce popálen na krku a rukou. Po půlročním věznění a poté, co byl tehdejším sovětským režimem prohlášen za psychicky nemocného, byl odsouzen k psychiatrické léčbě. Díky zprávě o zneužívání psychiatrie proti disidentům adresované mezinárodnímu psychiatrickému kongresu se režim rozhodl propustit Ripse po dvou letech z léčby. Vzápětí požádal o vystěhování, které mu bylo na nátlak mezinárodní matematické obce povoleno.

Rips odcestoval i s rodinou do Vídně, odkud se v lednu 1972 dostal do Izraele. Zde se zapsal na Hebrejskou univerzitu, dokončil studia matematiky a v roce 1975 získal doktorát. Českou republiku navštívil již v roce 2014 a 11. dubna 2019 se zúčastnil besedy v Knihovně Václava Havla v Praze.