Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Než aby odjela s manželem na dovolenou, polila ho benzínem a zapálila

Začátek léta v roce 1936 přinesl Malé Straně událost, na níž se nezapomíná. Byla sobota 27. června, kolem šesté hodiny ranní, když začal z horních pater domu U Felbrů vycházet kouř.

„Přivolaní hasiči zjistili, že hoří ve třetím patře v bytě manželů Paškových a proto vnikli do jejich bytu. Našli tam na hořící posteli v bezvědomí jedenačtyřicetiletého zřízence Jana Paška a vedle něho stála devětatřicetiletá Josefa Pašková s popálenýma rukama,“ líčil druhý den pražský tisk.

Ženu, vydávající extatické zvuky, se hasičům podařilo zpacifikovat a odvést. Hořící lůžko, stejně jako další zařízení bytu, rychle uhasili a muže převezli do všeobecné nemocnice. Jeho stav byl vážný, popáleniny dosáhly druhého a třetího stupně, přesto ještě v den tragédie policistům vypověděl, co se v bytě událo.

„Ráno o šesté hodině spatřil u postele svoji ženu, jak lije benzín na peřiny, které pak zapálila. Když chtěl jejímu počínání zabránit a vyskočit z postele, musel s ní zápasit,“ tlumočí jeho výpověď noviny.

Josefa Pašková se vrhla na svého manžela s velkou zuřivostí, jež jí dodala sílu, tak často viděnou u šílenců, a srazila manžela zpět na lůžko. V tu chvíli Pašek hrůzou i bolestí omdlel. Od smrti ho dělily jen vteřiny, když do pokoje vnikli hasiči.

Sousedé a vůbec lidé z okolí popisovali manželství jako spořádané a klidné. Manželé se nikdy nehádali, dokonce se chystali odjet následující sobotu na letní byt.

Kdo ví, snad to byla právě představa společné dovolené, co vyvedlo Paškovou z psychické rovnováhy a přimělo ke strašnému činu. Posléze vyšlo totiž najevo, že poslední dobou hovořila často o rozvodu. Proč, respektive jaký by k němu mohla mít důvod, to nikdo netušil. A Pašek s koncem manželství přirozeně nesouhlasil.

Policisté se pokusili vyslechnout i samu vražednici. Jenže ta vypovídala velmi zmateně, takže ji lékaři v podstatě ihned prohlásili za duševně chorou a umístili do příslušného ústavu. Na Malé Straně, jejíž život plynul obvykle docela poklidně, se ještě dlouho nemluvilo o ničem jiném.

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU ČESKÉ MORDY SI PŘEČTĚTE ZDE >>>