Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Flickr

Mrtvolu novorozeněte zasypala svatými obrázky. Večer se k ní chodila modlit

Ona děsivá událost se odehrála na pražských Vinohradech v dubnu 1916. Tehdy objevil domovník na půdě domu v Římské ulici (č. p. 1354/43) mrtvolu novorozeněte zasypanou svatými obrázky.

Určení pachatele trvalo policejnímu úředníkovi jen několik minut. Po celém domě se už několik měsíců šířilo podezření, že zde sloužící třiadvacetiletá služka Františka Jahodová ze Zruče nad Sázavou je v jiném stavu. Ta to však vehementně vyvracela. Že nic takového není pravda a jde o pouhé zdání, tvrdila dokonce i své zaměstnavatelce, „která ji měla velice ráda a byla by své služce ochotně pomohla radou i pomocí“.

Další události popisuje dobový tisk takto: „V prvních dubnových dnech stala se s Jahodovou nápadná změna, ale služka zase vše popírala, tvrdíc, že je jen trochu churavá a že všechna podezření proti ní jsou klamná.“

Jak vyšlo záhy najevo – dívka v tu chvíli porodila. Novorozeného chlapečka udusila, odnesla v papírové krabici na půdu a ukryla pod košem od prádla. Tam jej také v pátek 8. dubna domovník nalezl, přičemž „mrtvola hošíka nalézala se již ve značném stupni rozkladu“ a byla zasypaná obrovským množstvím svatých obrázků, které Jahodová sbírala v okolních kostelích.

Jak dívka nález mrtvoly vysvětlila?

Policistovi tvrdila, že „ani neví, jak se dítě narodilo. Ráno se prý probudila a nalezla dítě vedle sebe mrtvé. Nevědouc prý, co s ním, odnesla je na půdu a chodila se k němu každý večer modlit.“

Její tvrzení bylo shledáno naprosto nevěrohodným. Františka Jahodová byla zatčena pro vraždu.

VŠECHNY DÍLY SERIÁLU ČESKÉ MORDY SI PŘEČTĚTE ZDE >>>