Monica Lewinská

Monica Lewinská Zdroj: EPA, Profimedia.cz

Monica Lewinská s Billem Clintonem
Monika Lewinská.
Monika Lewinská
Bývalá první dáma a exministryně zahraničí Hillary Clintonová
Monika Lewinská
7
Fotogalerie

Před čtvrt stoletím přečkal Bill Clinton impeachment. Monica Lewinská jako jediná vyšla z aféry se ctí

V roce 1999 se po celém Česku objevily billboardy se sloganem „Jsme s tebou, Bille“. Výrobci energetického nápoje Erektus jím vyjadřovali podporu americkému prezidentu Clintonovi, kterému kvůli aféře s dvaadvacetiletou stážistkou hrozil vyhazov z Bílého domu. Bill impeachment přežil. Moniku Lewinskou, jedinou kladnou postavu celého příběhu, dohnala dehonestační kampaň málem k sebevraždě.

Internetem koluje vtip, který tvrdí, že devadesátá léta byla vrcholnou dekádou lidské civilizace. Kdo tu dobu zažil, pravděpodobně pokývá hlavou. Rusko mělo nakročeno k demokracii, východ Evropy zažíval euforii svobody, Izrael vyjednával s Palestinou a v Bílém domě seděl usměvavý sympaťák Bill Clinton. Jeho okolí sice vědělo o jeho slabosti pro ženy, ale všichni mu ji shovívavě tolerovali. Dokázal ustát jak údajný vztah se zpěvačkou Gennifer Flowers, tak zvěsti, že mu státní zaměstnanci v době jeho guvernérského působení v Arkansasu sháněli milenky. Aféra se stážistkou jen o málo starší než jeho dcera Chelsea dopadla úplně jinak. 

Donašečka kolegyně

Vztah se dostal na veřejnost víceméně náhodou během vyšetřování patnáct let starého případu nepodařené investice do pozemků ve středisku Whitewater. Clintonovi, kteří v případu figurovali, souhlasili s ustanovením zvláštního vyšetřovatele. Stal se jím Kenneth Starr, pověřenec výboru dohlížejícího na dodržování etických pravidel ve vládních orgánech. Vyšetřování kauzy Whitewater se ale u Starra dostalo na vedlejší kolej. Hlavní úsilí věnoval rozplétání zákulisí vztahu prezidenta a jeho stážistky Moniky Lewinské.

O aféře informovala Kennetha Starra Moničina kolegyně Linda Trippová. Obě se znaly z Pentagonu, kam byla Lewinská z Bílého domu přeložena, protože se Clintonovu týmu nelíbilo, kolik s prezidentem tráví času. Monica se Lindě se svým tajemstvím svěřila. Nevěděla však, že silně konzervativně založená Trippová Billa Clintona nesnáší a že si jejich rozhovory nahrává s cílem napsat o skandálu knihu. Skoro dvacet hodin nahrávek pak Trippová předala stejně konzervativně smýšlejícímu Starrovi. 

Šestnáctého ledna 1998 zadržela nic netušící Moniku Lewinskou FBI. Bez přítomnosti právníka ji jedenáct hodin vyslýchalo dvanáct Starrových vyšetřovatelů a vyhrožovali jí, že když jim nepomůže prezidenta nachytat inflagranti, půjde na 27 let do vězení. Monika Lewinská odmítla spolupracovat. Vždy trvala na tom, že ji s Clintonem pojil vzájemný citový vztah, a nehodlala se podílet na jeho zničení. Za svou statečnost byla potrestána. Aféra se dostala na veřejnost 18. ledna. O tři dny později se v deníku Washington Post poprvé objevilo jméno Monica Lewinská. Její život se změnil v peklo.

S tou ženou jsem nikdy neměl žádný vztah

Místo aby se k aféře přiznal, postavil se prezident na trávník před Bílý dům a prohlásil, že s „tou ženou“ nikdy neměl žádný vztah. Jeho kabinet mohl bez větších problémů Lewinskou chránit. Osamocená a bezbranná mladá žena se ale žádné pomoci nedočkala. Její byt byl obrácen naruby Starrovými vyšetřovateli. Neustále na ni doráželi novináři, kteří ji vykreslovali jako „sexuální sirénu“ a „ničitelku domácností“. Republikáni ji používali jako symbol úpadku liberální morálky, demokraté ji nenáviděli, protože ohrozila jejich milovaného prezidenta. Stala se terčem nechutných vtipů, narážek na svůj vzhled a váhu. Její bývalý přítel vyprávěl dychtivým novinářům vymyšlené historky z jejich sexuální minulosti. Nemohla mluvit s nikým z rodiny ani z přátel, protože se bála, aby obratem nedostali předvolání k výslechu, jako se to stalo její matce. Když byla nakonec přinucena vypovídat před vyšetřovatelem, trval výslech několik dní. Musela podrobně popisovat každý detail přibližně dvaceti styků s prezidentem. Její výpověď se všemi podrobnostmi pak okamžitě unikla do médií. 

Po jedenácti dnech byl Bill Clinton nucen předstoupit před vyšetřovací komisi a přiznat pravdu. Den nato se nechal vyfotografovat, jak jde ruku v ruce s dcerou a manželkou k helikoptéře, která je odvezla do přísně střeženého venkovského sídla. Monica Lewinská, kterou Hillary označila za bláznivou narcisistku, uvažovala o sebevraždě. 

Rozdělená Amerika

Bill Clinton se 12. února 1999 dočkal osvobozujícího verdiktu. Skandál ale rozdělil Ameriku na dva nesmiřitelné tábory. Konzervativní část USA nemohla uvěřit, že prezident usvědčený z nevěry a lhaní okamžitě neodstoupí. Liberálně zaměření Američané obviňovali Starra, že zneužil své pravomoci a namísto dvacet let starého případu vyšetřuje prezidentovo soukromí. Jeho zpráva byla označována za oplzlou nechutnost, což nebylo neopodstatněné. O hlavním předmětu vyšetřování se v ní skoro nemluví, orální sex se v ní ale probírá 85krát. 

Úporná snaha odhalit každičký detail aféry se paradoxně na nějaký čas obrátila v Clintonův prospěch a v průzkumech popularity jeho preference dokonce rostly. Rozdělené Spojené státy už ale nikdy nikdo nezcelil. Skandál se stal prvním velkým politickým tématem raného internetu. Přezníval během celého zbytku Clintonova mandátu a přispěl k těsné porážce jeho viceprezidenta Ala Gora v příštích volbách. Vojenské invaze vedené jeho nástupcem G. W. Bushem ukončily naději na urovnání konfliktů na Blízkém východě a dále prohlubovaly příkop mezi konzervativní a liberální Amerikou. K jeho zacelení nepřispěl nikdo z tehdejších aktérů. Republikánský předseda Kongresu, který vedl Clintonův impeachment, se později přiznal, že v té samé době sám podváděl svou ženu. Konzervativní puritán Kenneth Starr byl členem týmu obhájců, který v roce 2007 pomohl Jeffreymu Epsteinovi vyklouznout z první žaloby ze znásilňování nezletilých studentek.

Z pekla se ctí

Z příběhu plného lží, podrazů a zákulisních intrik vyšla s čistým štítem pouze Monica Lewinská. Odmítla vystupovat v roli oběti. V rozhovorech označovala vztah za obrovský omyl, ale vždy trvala na tom, že byl z obou stran dobrovolný. Rozhovorů neposkytovala moc, protože se na ni po každém snesla sprška obvinění, že chce ze skandálu vytěžit popularitu. Stejné reakce vyvolala každá její snaha začít kariéru. Pokusy stát se módní návrhářkou, tváří kampaně na diety nebo vystupovat v televizi okamžitě vyvolaly protesty a další vlnu nenávisti. Aby unikla pozornosti médií, odstěhovala se v roce 2005 do Londýna, kde vystudovala sociální psychologii. Do USA se vrátila až po deseti letech a začala se angažovat v boji proti online šikaně. Její TED Talk s názvem Cena hanby z roku 2015 patří mezi deset nejsledovanějších prezentací v historii platformy. 

Jak jsou na tom aktéři čtvrt století starého skandálu dnes? Bill Clinton se drží v ústraní, což je pro něj po pádu Jeffreyho Epsteina, Harveyho Weinsteina, prince Andrewa a podobných celebrit jediná rozumná strategie. Žalobce Kenneth Starr pokračuje v kariéře strážce konzervativní morálky a zasedl v týmu obhájců prezidenta Trumpa během jeho prvního impeachmentu v roce 2020. Monica Lewinská působí nadále jako vlivná aktivistka proti nenávistným kampaním. Vztah s bývalým prezidentem dnes vidí jako daleko problematičtější, založený na naprosto nerovném postavení mladé stážistky a nejmocnějšího muže světa. V jejích přednáškách občas zaznívá žert, který použila při svém dnes už slavném TED Talku: „Jsem pravděpodobně jediná žena, které je přes čtyřicet, a nechce, aby jí zase bylo dvaadvacet.“