Monica Lewinská

Monica Lewinská Zdroj: EPA, Profimedia.cz

Bill Clinton a Monica Lewinská
Bill Clinton se stážistkou Lewinskou
Lewinská ve svém slavném baretu.
Monica Lewinski na oscarové párty Vanity Fair
Monika Lewinská
9
Fotogalerie

Stážistka Monica Lewinská slaví 50. narozeniny. Kvůli sexu s ní málem přišel prezident Bill Clinton o svůj úřad

Vystudovala sociální psychologii na London School Of Economics, v minulosti navrhovala kabelky a v současné době je aktivistkou proti kyberšikaně. Zřejmě ani podle těchto tří indicií drtivá většina čtenářů nepozná, o koho by se mohlo jednat. Když ale přidáme, že tato osoba byla stážistkou v Bílém domě a měla intimní poměr s americkým prezidentem Billem Clintonem, mnoha lidem už naskočí, že se jedná o Monicu Lewinskou. Tato žena, která stála u jednoho z největších skandálů novodobých amerických dějin, právě dnes slaví své 50. narozeniny. 

Monica Lewinská (celým jménem Monica Samille Lewinská) se narodila 23. července 1973 v San Francisku v Kalifornii do velice zámožné rodiny. Její otec Bernard Lewinski byl synem německých Židů, kteří před Hitlerem uprchli z Německa. Studovala na střední škole v Beverly Hills a poté na Santa Monica College. Když jí bylo 22 let dokončila studium psychologie a nastoupila jako stážistka do Bílého domu. Samozřejmě snila o tom, že se jednou osobně setká s prezidentem, což se jí brzy podařilo. A nejen to...

Byla sobota 17. ledna 1998 a ve Washingtonu to vypadalo na běžný lednový víkend. Toho dne však explodovala bomba, která otřásla celými Spojenými státy a především pozicí tehdejšího amerického prezidenta Billa Clintona. Onu sobotu totiž web Drudge Report přinesl zprávu, že editoři týdeníku Newsweek prověřují článek investigativního reportéra Michaela Isikoffa o sexuálním poměru mezi Clintonem s stážistkou v Bílém domě Monicou Lewinsky. O čtyři dny později materiál zveřejnil deník The Washington Post a megaskandál byl na světě. 

Co je a co není sexuální vztah

Nejprve to vše probíhalo jako dle příruček věhlasného doktora Plzáka. Bill Clinton vše popřel a Lewinská v případu odmítla vypovídat až do chvíle, kdy jí byla nabídnuta imunita. Agentům FBI pak předala i šaty potřísněné prezidentovým spermatem, díky kterým bylo pomocí DNA možné celou věc potvrdit. A to se i stalo.

S o to větší vervou se pak média a soudy do Clintona zakously. Případ plnil stránky novin a magazínů takřka celý rok. Vyšetřovatelé – kterým vévodil vernonský právník Kenneth Winston Starr - prezidentovy kontakty se stážistkou zkoumali do nejmenších detailů. Chtěli dokázat, že Clinton při výpovědi vědomě lhal, když tvrdil, že s Lewinskou neměl „sexuální poměr“. Jako důkaz použili i šaty, na nichž testy DNA prokázaly Clintonovo sperma. Svoje „zaškobrtnutí“ nakonec přiznal i sám Clinton. Ale poněkud groteskně. Prý za „sexuální vztah“ považoval pouze takový, při kterém by on sám přišel „ke styku se sexuálními orgány Lewinské“, což se prý nestalo. Jeho milenka mu prý pouze poskytla orální sex. Ve svých pamětech z roku 2004 pak Clinton uvedl že tento „nevhodný vztah“ začal v době stresu za krize kolem státního rozpočtu koncem roku 1995. 

Symbolický trest

Clintonovi tak jakožto druhému muži v čele státu v historii USA hrozil impeachement, tedy soudní procedura, která mohla vyústit v jeho odvolání z úřadu. Za vinu mu bylo kladeno křivopřísežnictví, bránění justici, ovlivňování svědků a zneužívání své pravomoci. Clinton nakonec svoji pozici uhájil a byl potrestán jen symbolicky, a sice pětiletým zákazem právní praxe v Arkansasu a pokutou 25 000 dolarů. 

Přestože díky provalení případu a Clintonova přiznání byla veřejně potvrzena prezidentova nevěra, Clintonova manželka Hillary stála za svým mužem a ten se těšil i nebývalé podpoře veřejnosti. Dvě třetiny Američanů byly po dobu vyšetřování proti jeho sesazení, ačkoli už tehdy bylo zřejmé, že prezident nemluvil vždy pravdu. 

V roce 2021 vstoupila na obrazovky televizní série American Crime Story: Impeachment, která popisuje poměr Clintona s Lewinskou. Ta se podílela na propagaci tohoto seriálu a účastnila se nejednoho interview na televizních stanicích. „Jsem nervózní z toho, že lidé uvidí některé z nejhorších okamžiků mého života. Svého tehdejšího chování lituji,“ svěřila se moderátorce v jednom z pořadů. „Jsem moc vděčná za to, že už mi to nevadí. Žádnou omluvu od něj už nepotřebuji. Sám by se měl chtít omluvit, stejně jako já se chci při každé příležitosti omluvit lidem, kterým jsem ublížila a které jsem svými činy zranila,“ prohlásila tehdy bývalá Clintonova stážistka.