Zkázu Detroitu zapříčinila ekonomická krize.

Zkázu Detroitu zapříčinila ekonomická krize. Zdroj: Profimedia.cz

Krach Detroitu. Jak se z průmyslové perly USA stalo město duchů s brutální kriminalitou?

Detroit ležící ve státě Michigan se v minulosti proslavil jako kolébka a centrum amerického automobilového průmyslu. Díky firmám Ford, General Motors a Chrysler získal přezdívku Motown a stal se nadmíru prosperujícím městem. V dobách největšího rozmachu v 50. letech minulého století měl Detroit přes dva miliony obyvatel. Před 10 lety, 18. července 2013, ale toto kdysi bohaté město vyhlásilo bankrot a požádalo o ochranu před věřiteli. Detroit se stal největším americkým městem, které kdy k podobnému kroku sáhlo. Důvodů bankrotu bylo několik - katastrofální hospodaření města, odliv obyvatel a úbytek pracovních míst.

Pokračování 2 / 7

Od roku 2008 město každý rok utratilo přibližně o 100 milionů dolarů více, než získalo. Vedení města si tak každoročně půjčovalo na pokrytí rozpočtových deficitů a dlouhodobé dluhy Detroitu se v době bankrotu pohybovaly kolem 18,2 miliardy dolarů (tehdy asi 350 miliard Kč), z toho asi 9,2 miliardy dolarů připadalo na průběžně financované penze.

Zkázu Detroitu zapříčinila ekonomická krize.Zkázu Detroitu zapříčinila ekonomická krize. | Profimedia.cz

Pokračování 3 / 7

Díky prudkému rozvoji automobilového průmyslu se Detroit už v roce 1920 stal čtvrtým největším městem v USA. Příčku si udržel až do roku 1950, kdy jeho populace dosáhla dvou milionů. Pak se ale z města začali na předměstí nebo úplně z města stěhovat běloši, což mělo za následek radikální snížení částky z daní z nemovitostí a příjmu a rovněž pokles cen domů, do kterých se stěhovaly chudší vrstvy obyvatel. V roce 2000 tak byl Detroit až desátým největším městem země.

1967 Detroit1967 Detroit | acz

Pokračování 4 / 7

Populace Detroitu mezi lety 2000 a 2010 klesla na 713.777 lidí. Byla tak nejnižší od roku 1910, kdy činila 466.000 osob. Téměř 80 procent obyvatel města tvoří po postupném exodu bělochů černoši. Bělošské obyvatelstvo tvoří asi deset procent populace města. Pro srovnání - v roce 1950 tvořili běloši 84 procent obyvatel a Afroameričané asi 16 procent. Poté se poměr začal radikálně měnit. Celkem nyní ve městě žije podle odhadů radnice 620.000 lidí.

V Detroitu je spousta rozestavěných domů, které ale kvůli hospodářskému úpadku chátrají.V Detroitu je spousta rozestavěných domů, které ale kvůli hospodářskému úpadku chátrají. | ČTK, EPA, Reuters

Pokračování 5 / 7

Kvůli stěhování lidí jsou v Detroitu desítky tisíc chátrajících domů a opuštěných parcel. Podle CNN zkrachovalé město získalo více než 250 milionů dolarů jako federální podporu, kterou použilo k odstranění části opuštěných budov. Od roku 2014 bylo srovnáno se zemí zhruba 14.000 nevyužívaných domů a tisíce dalších bylo zrekonstruováno.

Některé domy v Detroitu zůstaly rozestavěné, jiné se ani neopravovaly.Některé domy v Detroitu zůstaly rozestavěné, jiné se ani neopravovaly. | Profimedia.cz

Pokračování 6 / 7

Deficit města vedl k tomu, že z kdysi slavného "Motownu" se Detroit stal nejchudším velkým městem Spojených států a více než 40 procent jeho obyvatel žije pod oficiální hranicí chudoby, ve srovnání s 15 procenty v celých USA. Ve městě se rozpadly základní služby, jako jsou policie, požární sbor nebo komunální služby. Míra zločinnosti byla v Detroitu nejvyšší z amerických velkoměst. Bezpečnostní situaci navíc komplikovalo nefunkční osvětlení v mnoha ulicích.

Opuštěná věznice v Detroitu (Michigan, USA)Opuštěná věznice v Detroitu (Michigan, USA) | Reprofoto Youtube

Pokračování 7 / 7

Situace se ale postupně zlepšuje. Podle nejnovějších údajů Úřadu pro statistiku práce klesla v dubnu míra nezaměstnanosti v Detroitu na nejnižší úroveň v historii. Činila 4,2 procenta. V dobách vrcholící krize před vyhlášením bankrotu se pohybovala přes 20 procent. K největším zaměstnavatelům ve městě stále patří automobilky. Nedaří se ale stále vyřešit situaci s kriminalitou, jejíž míra je třikrát větší než celoamerický průměr.

Michigan Central Station v Detroitu, USAMichigan Central Station v Detroitu, USA | boredpanda.com