Nikola Tesla

Nikola Tesla Zdroj: repro Mall.tv

Nikola Tesla asi v roce 1879
Teslův generátor na výstavě v roce 1893
Teslův transformátor v Australském národním muzeu
Pomník Nikoly Tesly v Záhřebu
Teslův památník v Praze
8
Fotogalerie

Jak Nikola Tesla nenašel energii zdarma

Letos v lednu uplynulo 80 let od smrti Nikoly Tesly. Jednoho z největších vynálezců historie a člověka, který nikdy nesliboval, že dá světu energii zdarma! Co stavěl ve Wardenclyff? A co u něj našla FBI?

O Nikolu Teslovi jste možná slyšeli někdy ve škole. Daleko větší šance ale je, že ho znáte z internetových memů, které tvrdí, že byl na prahu vynálezu bezplatné a volně šiřitelné energie a že ho proto dala světová energolobby zlikvidovat. Na těchto zvěstích je zajímavé hlavně to, jak dlouho do historie sahají. Pořady jako „Tesla – The Eye Of The Storm" běžely v televizích už v 70. letech. Nejvíce se ale rozmnožily s příchodem sociálních sítí a neuběhne týden, aby se na nich neobjevil nějaký virálek o hodném Nikolovi, který chtěl dát Zemi energii zdarma, a zlém Edisonovi, který mu všechny nápady ukradl.

Teslovi nelze upřít, že patří k největším postavám průmyslové revoluce a že se podílel na spoustě převratných vynálezů. Slovo „podílel“ je zásadní, protože na vývoji tak složitých technologií, jako je energetická přenosová soustava nebo elektrický motor, se vždy podílely celé týmy vědců. Práce na nich dokonce často započaly dávno před Teslou. Jeho údajný největší vynález – asynchronní elektromotor – sestrojil dva roky před ním Galileo Ferraris.

Video placeholde
„Pán blesků“ Nikola Tesla: Jak pomohl geniální vynálezce a podivínský vědec změnit 20. století • Videohub

Samotný střídavý elektrický proud přišel na svět dávno před Teslovým narozením a v Evropě se stavěly přenosové sítě už v době, kdy Tesla ještě sloužil na telegrafním úřadě v Budapešti. Nakonec i tu slavnou válku proudů – spor o to, jestli je lepší používat proud jednosměrný, nebo střídavý – s Edisonem nevedl Tesla, ale George Westinghouse. Ten Teslu zaměstnával, jeho patenty od něj řádně kupoval a seznamoval ho s vlivnými mecenáši, jako byl J. P. Morgan a John Jacob Astor. Jen díky jejich penězům si Tesla mohl v Colorado Springs postavit laboratoř a pouštět se do čím dál tím divnějších projektů. 

Teď tu byl Marconi!

Důvodem, proč se mladý Nikola vypravil z Chorvatska do USA, byla snaha být v centru technologického dění. Na začátku 20. století se totiž běžně stávalo, že vynálezce přišel o patent jen proto, že svůj objev nedokázal dostatečně rychle oznámit světu. Je proto paradoxem, s kolika vynálezy Tesla přišel pět minut po dvanácté. Zkoumal například paprsky vyzařované Geisslerovou trubicí, na které ale obdržel patent Wilhelm Röntgen. Experimentoval také s rádiovými vlnami a pokoušel se o spuštění bezdrátové komunikace přes Atlantik, v čemž ho zase předstihl Guglielmo Marconi (patent sice Tesla nakonec obdržel, ale až po smrti). Velkou vinu na Teslově nedochvilnosti měla jeho tendence pouštět se až za hranici možného. Kdyby se v projektu bezdrátové komunikace zaměřil čistě jen na telegrafický přenos, odvysílal by patrně zprávu přes Atlantik dávno před Marconim. Tesla ale chtěl jít dál a hodlal vzduchem šířit i energii. Čímž se dostáváme k jádru konspiračních teorií.

Nic není zadarmo. Ani energie

Jestli jste ještě na vyznavače Teslova kultu nenarazili, tak o něm vypráví zhruba toto: Geniální vynálezce během experimentů s telegrafem přišel na to, že bezdrátově lze přenášet i elektřinu. Hodlal proto v zemské ionosféře vytvořit pole energie, které by bylo zdarma přístupné pro každého obyvatele naší planety. Stačilo by se na pole napojit pomocí frekvenčně sladěné cívky a tu připojit na elektrický spotřebič. Myšlenka energie přístupné všem a zdarma se samozřejmě znelíbila mocným světovládcům. Financování projektu bylo zastaveno, Teslova práce sabotována, jeho patenty byly zamítány nebo rovnou kradeny a vynálezce upadl do depresí a chudoby. Po jeho smrti v roce 1943 přišla FBI a všechny plány a dokumenty zabavila. Což je sice krásná historka, ale pravdivá je na ní jen poslední věta.

Tesla sám nikdy netvrdil, že vytvoří zdroj energie zdarma. Pole energie v zemské ionosféře hodlal napájet z obřího zdroje napojeného na klasickou uhelnou elektrárnu (a uhlí zdarma není). Monumentální věž Wardenclyff sice opravdu začal stavět, ale kvůli sporům s investory ji nedokončil. Což je asi dobře. Když si totiž přeložíme jeho nápad do normálního jazyka, tak zjistíme, že nabité ionosféře poskytující elektrické výboje se normálně říká bouřka. Hodlal Tesla vytvořit celoplanetární bouři, ze které bychom si stahovali energii ve formě blesků? Těžko říct, protože celý experiment je dnes zahalen spoustou domněnek a nesmyslů a některé zní ještě daleko nebezpečněji. Třeba ten, že Tesla chtěl vyrábět energii pomocí uměle vytvářených zemětřesení. S největší pravděpodobností si prostě geniální vynálezce pustil fantazii na špacír a žádný z jeho údajných či reálných pokusů se dodnes nikomu nepodařilo zopakovat.

Důchod v holubím domě

Neúspěch s bezdrátovým přenosem energie předznamenal zbytek Teslovy kariéry. Z dřívějšího lva salónů se stal podivínský samotář. Namísto s lidmi se stýkal raději s holuby, na veřejnost pouštěl zmatené zprávy o vynálezech smrtících paprsků, létajících talířů a rezonátorech vyvolávajících zemětřesení. Podezření, že vynálezce pracuje na jakýchsi tajných zbraních, bylo důvodem, proč FBI po jeho smrti opravdu zkonfiskovala jeho zápisky. V roce 1943 totiž zuřila válka a armáda USA tajně pracovala na vývoji atomové bomby. Možnost, že by se skrze Teslu mohl projekt Manhattan vyzradit, byla doslova děsivá. Žádné převratné vynálezy se ale v zápisnících neskrývaly. Pokud tedy nevěříte, že podle nich iluminátští vládci země sestrojili systém HAARP, který ovládá počasí a pouští do oblak chemtrails. 

Nechte Teslu na pokoji

Propagátoři konspiračních teorií sice tvrdí, že chtějí Teslův odkaz šířit světem, ale ve skutečnosti mu ubližují. Teslovi nikdo jeho velikost neupírá a ani by to nešlo. Kromě toho, že je držitelem více než 300 patentů ve 26 zemích světa, měřil skoro 190 cm a současníky převyšoval intelektem i postavou. Byl sice zapálený vizionář a pouštěl se do projektů, které přesahovaly hranice reality, v první řadě byl ale vědec a inženýr a status modly hledačů jednoduchých řešení složitých problémů si nezaslouží.