Nezvratný osud nejslavnější tanečnice světa: Poddala se mladým milencům, divokým pitkám i rodinné tragédii

Lásku jako z románu prožívala americká tanečnice Isadora Duncanová, když se v prosinci 1921 seznámila v Moskvě se slavným básníkem Sergejem Jeseninem. Velice záhy se ale ukázalo, že jejich milostný příběh je spíš psychologickým dramatem než červenou knihovnou. Vztah s o 18 let mladším bouřlivákem navíc neměl dlouhého trvání. Přestože se asi po půl roce vzali, o rok později se zase rozešli. Jesenina pak našli o pár let později mrtvého v jeho hotelovém pokoji – prý šlo o sebevraždu. Tahle epizoda v životě Isadory Duncanové byla přitom jen střípkem nešťastných událostí, které ji celý život pronásledovaly.

Tou největší životní ránou byla po Isadoru smrt jejích dětí. V roce 1913 vzala chůva Isadořinu sedmiletou dcerku a tříletého syna na projížďku po Paříži. Auto se ale po cestě rozbilo a řidič ho zapomněl před samotnou opravou řádně zabrzdit. Když motor konečně naskočil, vůz se i s chůvou a dětmi začal nekontrolovatelně řítit dolu z kopce. Všichni tři se toho dne utopili v řece Sieně.

Z tragédie se Isadora vzpamatovávala v italských přímořských lázních. Společnost jí tam dělala herečka Eleonora Duseová, která se pro změnu zotavovala po rozchodu s mladou feministkou Linou Polettiovou. Kolovaly dokonce fámy, že s Isadorou byly víc než jen dobré kamarádky, faktem ale je, že Isadoru vždy přitahovali muži – a to zejména ti mladí.

Pouhý rok po smrti dětí tak například svedla náhodného Itala s tím, že chce další dítě. Skutečně se jí podařilo otěhotnět, v srpnu roku 1914, velmi krátce po narození, ale děťátko zemřelo. Zcela bezdětná ale nezůstala – adoptovala totiž šestici svých žákyň, které dokonce později přijaly příjmení Duncanové a v taneční kariéře pokračovaly. To díky nim přežil rozvolněný taneční styl imitující přírodní výjevy až dodnes.

Čím úspěšnější ale byla Isadora na jevišti, o to méně měla štěstí v lásce. Naposledy vzplanula v roce 1927, když se při pobytu ve francouzském Nice pobláznila do tamního mechanika Benoîta Falchetta. Ten ji 14. září vzal na projížďku ve svém sportovním kabrioletu. Stejně jako před lety jejím dětem, i samotné Isadoře se nakonec stala projížďka autem osudná.

Pokud se chcete dozvědět více o životě Isadory Duncanové, jejím osobitém tanečním stylu, nebo o bizarní příčině její smrti, pusťte si další epizodu ze série Životy slavných v úvodu článku.