Temná stránka milované císařovny Sissi: 3x denně se vážila, kadeřnici fyzicky napadala a děti zanedbávala

Před 168 lety se ve Vídni konala velkolepá svatba. Alžběta Bavorská, kterou lidé znají spíše pod přezdívkou Sissi (někdy psáno také jako Sisi), si 24. dubna 1854 vzala za manžela rakouského císaře Františka Josefa I. Že by se z ní ale stala vzorná císařovna, to se říct nedá. Život u dvora ji svazoval, zatímco ona byla zvyklá na docela jiné věci – s oblibou jezdila na koni a chodila na dlouhé výlety do přírody. Koňské sedlo teď ale musela vyměnit za učebnice jazyků.

Na takový život Sissi nebyla stavěná. Brzy začala trpět depresemi, cítila se ztraceně a dobře jí bylo jen, pokud byla na cestách. Od roku 1860 se ve Vídni příliš neohřála – Madeira, Gibraltar, Korfu – to je jen velice krátký výběr z míst, které za svůj život navštívila. Cestovala přitom až na výjimky bez rodiny, tedy bez manžela i bez dětí, na které po nešťastné smrti své nejstarší holčičky zanevřela.

Vydejte se po stopách císařovny Sissi. Více se o zajímavých místech v Rakousku dozvíte zde >>>

Dlouhé dny tak vyplňovala vlastními zálibami, mezi něž patřila i péče o vlasy, které jí sahaly až do pasu. Hotovým rituálem bylo i každodenní dvouhodinové česání, na jehož konci musela kadeřnice předložit Sissi vypadané kadeře na stříbrném táce. Pokud jich bylo více, schytala nešťastná dívka od císařovny políček. Nakonec tedy přišla s vychytávkou – na zástěře měla pásku pomazanou lepidlem, na kterou uvolněné vlasy přichytávala.

Stejně tak byla Sissi posedlá i svojí váhou. Zda nepřibrala, kontrolovala třikrát denně a každý den si nechávala přeměřit pas, stehna a lýtka. Na boky si přes noc dávala vlhké zábaly, bránila se slunci a na pleť si nanášela nejrůznější masky. Stejně tak její dieta byla přísná – uzdu svým chutím povolila snad jen tehdy, pokud se chystala na projížďku na koni. V takovém případě si s sebou brala misku s masem.

Císařovna ale nebyla jen krásná, lidé v říši ji zbožňovali mimo jiné i proto, že na rozdíl od zbytku vídeňské honorace měla pochopení nejen pro chudý lid, ale i pro touhu některých národů posílit jejich pozici v rámci rakouské monarchie.

Více o životě Sissi, jejích receptech na krásu i vlivu na manželovu politiku se dozvíte v dalším díle seriálu Životy slavných v úvodu článku.