Nuzný imigrant, který pomohl bankrotující zemi stát se světovou supervelmocí

Uplynulo 233 let, kdy byl Alexander Hamilton jmenován prvním americkým ministrem financí. Přestože mu bylo pouhých 34 let, dokázal za pět let ve funkci od základů změnit Spojené státy. Zemi, která se po revoluční válce topila v dluzích, zvládnul vzkřísit a díky důmyslným daňový reformám začala Amerika brzy prosperovat. Snad nejpozoruhodnější je ale kompromis z roku 1790.

Hamiltonovi bylo jasné, že pokud chtějí Spojené státy obchodně konkurovat například Anglii, od které se teprve nedávno odtrhly, budou muset posílit ekonomiku a zaměřit se na rozvoj průmyslu. Ne všichni ale jeho názor sdíleli. Třeba ministr zahraničí Thomas Jefferson by nejradši z Ameriky udělal zemědělský stát s nezávislými farmáři. Hamilton ale razil názor, že v jednotě je síla a že namísto států s nezávislou samosprávou by země měla směřovat vstříc federálnímu uspořádání – silná centralizovaná vláda, společná armáda nebo národní centrální banka. Taková byla jeho vize.

Hned zkraje svého úřadování tak přišel se smělou myšlenkou – domníval se, že federální vláda by měla přebrat zodpovědnost za dluhy, které si jednotlivé státy nadělaly během války. Idea byla taková, že pokud bude splácení peněz de facto v jeho rukou, budou věřitelé cítit větší sounáležitost s národní vládou. Jižní státy ale takové rozhodnutí v kongresu blokovaly.

Jenže 20. června 1790 uspořádal Jefferson večeři, která všechno změnila. Do své newyorské rezidence pozval toho večera pouze dva muže – Alexandera Hamiltona a člena sněmovny Jamese Medisona. Po několika hodinách došla trojice mužů ke kompromisu: vzdá-li se jih výsady spravovat svůj státní dluhy, dostane na oplátku tamní lid hlavní město. Hamilton byl sice přesvědčený, že tato výsada by měla připadnout New Yorku, nebo Filadelfii, tedy velkým finančním centrům, nakonec byl ale donucen s ústupkem souhlasit. Nově se tak hlavní město přesunulo do agrární oblasti na pomezí států Maryland a Virginie – do místa, které dodnes nese jméno prvního amerického prezidenta George Washingtona.

Pokud se chcete dozvědět více o osobním životě Alexandera Hamiltona, jeho neuvěřitelném dětství, nebo milostném skandálu, který otřásl Amerikou, podívejte se na video v úvodu článku.