Lom a osada Ležáky před vyhlazením
Četník Kněz s manželkou a dvěma syny
Radiotelegrafist Jiří Potůček ze skupiny Silver A
Bál se brutálních výslechů a mučení, tušil, že by mohl něco vyzradit. Věděl příliš mnoho, než aby to mohl riskovat.
Když vznikl Protektorát Čechy a Morava, založil s přáteli odbojovou skupinu Čenda.
20
Fotogalerie

Zabil se, aby uchránil rodinu: Hrdinského četníka Karla z Ležáků pohřbívali, když vypalovali jeho domov

Ultimátní oběť. Tak by se dal nazvat poslední zoufalý čin četníka a odbojáře Karla Kněze, když se kolem něj a jeho odbojové skupiny Čenda začala stahovat gestapácká smyčka. Oproti Karlu Čurdovi ale Karel Kněz udělal zcela opačné rozhodnutí. Pro záchranu svých blízkých se místo dobrovolné výpovědi rozhodl pro sebevraždu. Věděl, že mučením při výslechu by z něj gestapo mohlo dostat cenné informace. A ty si radši vzal do hrobu...

Karel Kněz měl pro strach uděláno. Bylo mu sotva 18 let, když narukoval  do první světové války. Po ní se přidal k četníků a od Chebu doputoval až k Ležákům, konkrétně do Vrbatova Kostelce. Zde s příchodem nacistů založil s přáteli odbojovou skupinu Čenda. Shromažďovali výbušniny a zbraně, v čemž jim pomáhali členové zaměstnaní v místním lomu nebo právě jako Kněz u četníků.

Když byli nad Českem vysazeni parašutisté skupiny Silver A, přijali mezi sebe jejich radistu Jiřího Potůčka. V lomu ho zaměstnali jako nočního hlídače a on tak mohl po nocích vysílat důležité zprávy do Velké Británie. Kněz i další členové po nocích hlídali příjezdovou cestu do lomu, aby ho nikdo nerušil. Díky Karlu Knězovi se z radisty skupiny Silver A Jiřího Potůčka stal zřejmě nejúspěšnější radista všech výsadků z Velké Británie, který odvysílal obrovské množství zpráv s velkou zpravodajskou hodnotou. 

Jenže všechno změnil atentát na Heydricha a zrada Karla Čurdy, který gestapu napráskal své kolegy ze Silver A včetně sítě odbojářů, kteří jim pomáhali. A tak nacisté začali řádit v Ležákách, hned druhým zatčeným byl člen skupiny Čenda a místní mlynář Jindřich Švanda. Kněz i s přáteli věděli, že je zle. Zbraně a munici, které se jim podařilo schraňovat, rozvezli na bezpečnější místa.

Když se toho dne Kněz vrátil domů, jen se rozloučil s manželkou, pohlédl naposledy na spící syny Jaroslava a Karla a odešel. V sousedství se stavil u přátel a požádal je, aby se postarali o jeho rodinu. Svěřil se jim, že se musí zabít, aby uchránil své blízké. A to skutečně udělal - na cestě mezi Loukou a Habrovčí se zastřelil. Pohřben byl tajně jen za přítomnosti nejbližší rodiny. Smuteční mše probíhala přesně ve chvíli, kdy gestapo vypalovalo Ležáky a likvidovalo místní obyvatelstvo...