William Shakespeare
W. Shakespeare
William Shakespeare
Titulní strana Sonetů
Rodný dům W. Shakespeara
9
Fotogalerie

Shakespearovy skandální avantýry vzbuzují vášně i po bezmála půl tisíciletí. A nejen ty

Přesně před 458 lety, 26.dubna 1564, byl ve Stratfordu nad Avonou pokřtěn William Shakespeare. Je to první dochovaný záznam o jeho životě, datum narození není známo a zdaleka není jediným bílým místem v životopise muže, který vyroste v geniálního autora, jenž bude o bezmála půl tisíciletí později oslavován jako nejlepší dramatik všech dob, jehož hry budou přeloženy do prakticky všech světových jazyků a uváděny častěji než díla jakéhokoli jiného umělce.

Neví se ani to, kdy a jak se vlastně Shakespeare dostal do Londýna, kde se stal hercem a dramatikem u divadelní společnosti. Některé teorie předpokládají, že musel z rodného Stratfordu, kde měl v té době už ženu a tři děti (nejdříve dceru a pak dvojčata – dívku a chlapce) víceméně uprchnout.

Nejasnostmi je ale zahaleno nejen jeho manželství. Vztah s manželkou (navíc starší) vedl povětšinou na dálku, v závěti na ni pamatoval pouze „druhou nejlepší postelí“ (což však v té době nepředstavovalo zanedbatelnou hodnotu), a tak se dá předpokládat, že jeho životem prošly i jiné lásky. Ke spekulací, které jeho životopisci nevylučují, patří mimo jiné to, zda mezi nimi nebyl i jiný muž či exotická „tmavá dáma“. Obojí by bylo možné vysledovat v jeho tvorbě (Sonety) a obojí by v té době bylo značně skandální.

Tou úplně největší otázkou, kterou si od poloviny 19. století, kdy se Shakespeare stal celosvětovým fenoménem, klade řada odborníků, zůstává, jestli to mohl být skutečně on – mladík z provinčního Stratfordu bez univerzitního vzdělání – kdo napsal všechny ty geniální texty. Odpověď na ni zřejmě nebude nikdy zcela uspokojivá. Dnes se většina badatelů domnívá, že Shakespeare autorem s největší pravděpodobností je. Na druhé straně některá z téměř 70 jmen, která se v průběhu času vynořila jako údajní autoři (včetně např. známého filozofa Francise Bacona), jsou více než zajímavá. Takže: kdo ví…?

Pokud chcete vy vědět víc o životě a díle Williama Shakespeara, podívejte se na video v úvodu článku.  A pokud vás zajímají osudy dalších mužů a žen, kteří utvářeli dnešní svět, sledujte i další epizody seriálu Životy slavných zde.