Video placeholde
Jan Marek
Karel Rachůnek
Josef Vašíček
Pavol Demitra zemřel při leteckém neštěstí v roce 2010 u Jaroslavli
Rodina Skalákova se po 7 letech přišla podívat na místo nehody v Jaroslavli.
22
Fotogalerie

Nejtemnější den v dějinách hokeje. Od pádu letadla s hráči Jaroslavle uplynulo 10 let

Středeční odpoledne 7. září 2011 znamenalo pro hokejisty Lokomotivu Jaroslavle odlet do Minsku, kde měli odehrát první utkání nového ročníku KHL. Po nástupu na palubu museli čekat na povolení k odletu, nikdo netušil, že se jedná o poslední vteřiny jejich životů. Stroj Jak-42D nevzlétl a roztříštil se o zem. Prakticky ihned začalo letadlo hořet, v jeho troskách nalezlo smrt 44 lidí, z toho tři čeští reprezentanti a mistři světa.

Lokomotiv platil a stále platí za přední celek KHL, rok před nehodou dokonce dokráčel až do semifinále, kde prohrál s Atlantem Mytišči. Fanoušci oprávněně čekali velké věci, v kádru se tehdy objevilo několik zajímavých jmen. Poslední sezonu strávil v dresu Jaroslavle slovenský reprezentant Pavol Demitra, ostřílený hokejista měl za sebou i několik let v NHL.

Pochybná letecká společnost

Na soupisce bychom našli také tři české hráče Karla Rachůnka, Jana Marka a Josefa Vašíčka. Všichni dokázali získat mistrovský titul s českým národním týmem a logicky platili za důležité části týmu. Za zmínku stojí také olympijský vítěz z roku 2006, švédský brankář Stefan Liv. Lokomotivu tehdy šéfoval kanadský trenér Brad McCrimmon.

Našlapaný tým měl odehrát první zápas nové sezony proti běloruském Dinamu Minsk. Vedení rozhodlo, že přesun do dějiště úvodního klání nastane právě 7. září. Pro tuto příležitost oslovilo společnost Yak Service. Ta měla ve své flotile pouhá tři letadla. Firma rovněž přišla o povolení létat do zemí Evropské unie. Důvod byl prostý, Yak Service nedodržoval bezpečnostní podmínky.

Otázkou je, zda šéfové klubu tyto skutečnosti věděli. Pravdou zůstává, že kompletní tým nastoupil do letadla Jak-42D. V Jaroslavli panovalo krásné a slunečné počasí, a tak se čekal klidný let. Několik vteřin po startu ale nastaly komplikace. Stroj neměl dostatečnou rychlost a nedokázal se včas odlepit od země.

Marný boj útočníka Galimova

Na pár chvil se to posádce podařilo, ale už bylo příliš pozdě. Letoun narazil do anténního systému a zhruba z pětimetrové výšky spadl na zem. V té chvíli měl stroj zhruba třísetkilometrovou rychlost, ihned po kolizi se rozlomil na dvě části a začal hořet. Torzo letadla skončilo v nedaleké řece.

Prakticky ihned zamířily na místo záchranné složky, většina pasažérů ale zahynula ještě před příjezdem. Hasiči nakonec vytáhli jednoho člena posádky a jednoho hráče Alexandra Galimova. Šestadvacetiletý útočník utrpěl popáleniny na devadesáti procentech těla a po pěti dnech zemřel v nemocnici. Pozemní mechanik Alexander Sizov je tak jediným mužem, který tragédii přežil.

Mezitím média roznesla zprávu do všech koutů světa, fanoušci tomu nemohli uvěřit. Ihned byl zrušen zahajovací zápas KHL, na náměstí v Jaroslavli vzniklo pietní místo. V Česku nosili lidé květiny na Staroměstské náměstí. Zároveň zasedla rada KHL, která řešila, jak se k celé situaci postavit. Souběžně s tím se rozjelo i vyšetřování.

Nemocný kopilot?

Kriminalisté nakonec vyloučili, že by za nehodou stál technický stav letadla. Stroj byl pravidelně kontrolován a udržován. Jako viníka nakonec označili piloty a vedení celé společnosti. Ta totiž muže pořádně neproškolila, jak s letadlem manipulovat. Vyšetřování zjistilo, že oba piloti dříve létali s jiným typem. Katastrofu nejspíše způsobil druhý pilot, protože při startu nevědomky brzdil, čímž se nemohl letoun dostat do vzduchu. Zároveň na veřejnost prosáklo, že zmíněný muž trpěl neuropatií, ta je přitom neslučitelná s prací pilota.

Hokejovým světem se mezitím šířil smutek, starty evropských hokejových soutěží byly posunuty. Uctění památky probíhalo v několika městech, smutečního aktu v Minsku se účastnil sám prezident Lukašenko. Český hokejový svaz se jednohlasně shodl, že vyřadí čísla mrtvých hokejistů z národního týmu.

Tým Lokomotiv Jaroslavl do ročníku KHL nenastoupil, protože přišel prakticky o celý tým. Velkou smůlu měl například mladík Pavel Snurnicyn, devatenáctiletý talent dostal šanci v dospělém týmu. Nikdy si však nezahrál, protože seděl na palubě letadla.

Pět let po nehodě byl v Jaroslavli odhalen památník, který vzdává hold obětem neštěstí.