Jaycee a její únosce

Jaycee a její únosce Zdroj: ČTK

Únosci - menželé Garridovi po zatčení
Takhle Jaycee vypadala, když ji Phillip unesl
Letecký pohled na stany a boudy, v nichž Garrido 18 let věznil Jaycee
Jaycee už je teď zase šťastná
J. Dugardová v době únosu.
21
Fotogalerie

Americká Kampuschová. Jaycee Dugardová strávila v zajetí osmnáct let, únosci porodila dvě děti

Na začátku 21. století zasáhlo svět několik šokujících zpráv o únosu dívek, které následně musely dlouhá léta žít v otřesných podmínkách. V srpnu 2006 unikla ze zajetí Natascha Kampuschová, o dva roky později okusila svobodu také Elisabeth Fritzlová. Podobné případy se děly také ve Spojených státech, kde byla unesena školačka Jaycee Dugardová. V područí tyrana se ocitla 10. června 1991, útrapy snášela dlouhých osmnáct let.

Jaycee Dugardová navštěvovala pátou třídu meyerské školy, měla problém se začleněním do kolektivu, protože byla od přírody stydlivá. V oněch červnových dnech ji nejvíce trápil výlet, na který měla se třídou odjet. Jako každý den dala pusu matce a vyrazila na autobus, ušla několik metrů, když vedle ní zastavilo velké šedé auto. Podle pozdější výpovědi si Dugardová myslela, že se řidič chce zeptat na cestu.

Známá firma Garrido

Za volantem seděl Phillip Greg Garrido, recidivista a násilník, jemuž dělala společnost manželka Nancy. Zastavme se na chvíli u osoby samotného Garrida. Měl za sebou totiž bohatou a nechutnou zločineckou minulost. Ve dvaadvaceti letech sexuálně napadl čtrnáctiletou dívku, k soudu se případ nakonec nedostal, protože oběť odmítla vypovídat.

To, že s Garridem není něco v pořádku, potvrdila i jeho první manželka. Měl ji fyzicky napadat, a když mu oznámila, že se chce rozvést, přivázal ji k topení. V roce 1976 unesl pětadvacetiletou ženu, shodou okolností několik metrů od místa, kde později přepadl Dugardovou. Garrido zamířil do skladu, kde ženu téměř šest hodin znásilňoval, pomohla až náhoda a násilník skončil za mřížemi.

Od soudu odešel s padesátiletým trestem, psychologové ho dokonce označili za sexuálního devianta, který může být po konzumaci drog ještě nebezpečnější. Ve vězení se seznámil se svou budoucí ženou Nancy, úřady nakonec rozhodly, že Garrida v roce 1988 propustí. Měl náramek, který prozrazoval, kde se právě nachází. Často do jeho domu docházeli policisté a probační úředníci.

Unesl ji otec?

Onoho června si počkal na bezbrannou dívku, použil paralyzér, aby Dugardová nekladla odpor. Celá akce trvala několik vteřin, náhodným svědkem se stal dívčin nevlastní otec. Na nic nečekal, nasedl na kolo a vyrazil dceři na pomoc. Garrido však šlápl na plyn a zmizel. Svědci, kteří celý incident viděli, zavolali policii.

Garrido byl mezitím na cestě do tři hodiny vzdáleného venkovského sídla. Okamžitě donutil Dugardovou, aby se svlékla, a umístil ji do jednoho z přístřešků na zahradě. Poté přišlo nevyhnutelné, Garrido jedenáctiletou dívenku znásilnil, následně jí začal vyhrožovat, že celý objekt hlídají vycvičení psi.

Mezitím policie začala hledat indicie, kdo by mohl za únosem stát. Obvinila dokonce nevlastního i biologického otce. Oba museli na detektor lži, ani jeden však nebyl uznán vinným. Rodina začala sbírat finance a uskutečnilo se několik pátračských akcí, které skončily bez výsledku.

Matkou díky televizi

Dugardová snášela hrozné chování svého trýznitele. Garrido ji pravidelně znásilňoval, několik prvních měsíců musela mít na rukou pouta. Poté mohla spát ve špinavé posteli, po propuštění se svěřila, že jí únosce občas pouštěl televizi. Mohla sledovat cokoliv kromě zpráv. Na týrání se podílela i Garridova žena Nancy.

Dívka rovněž mluvila o tom, že Garrido ji přesvědčoval o své schopnosti slyšet různé hlasy. Po třech letech se Dugardové narodila první dcera, kterou musela v zajetí i vychovat. O mateřství neměla vůbec tušení, a tak Garrido sehnal nějaké pořady, které se této problematice věnovaly. Druhá dcera spatřila světlo světa v roce 1997. Obě děti byly následně představeny jako dcery Nancy a Phillipa Garridových.

Dlouho to vypadalo, že Dugardová nemá žádnou šanci na vysvobození. Naplno se u ní projevil stockholmský syndrom, a tak svého únosce viděla v úplně jiném světle. Garrido nakonec udělal několik nepochopitelných věcí. Považoval se za mesiáše, a tak chtěl svá slova hlásat na půdě univerzity. Na to však potřeboval povolení, když si ho jel vyřídit, vzal s sebou „své“ dcery a pobledlou dívku Alissu.

Doživotí za zkažený život

Úředníkovi na univerzitě se celá společnost moc nepozdávala a pokusil se ženy proklepnout. Když se Dugardová-Alissa ocitla sama s cizím mužem, Garrida bránila. „Je to skvělý člověk,“ uvedla. Nakonec se však představila jako Jaycee Dugardová. Pár byl okamžitě zatčen, Jaycee, která se postupně změnila v ženu, hospitalizovali v nemocnici.

Proces odstartoval záhy, dvojice byla obviněna ze série závažných zločinů. Nancy Garridové vyměřil soud šestatřicetiletý trest za mřížemi. Manžel pro změnu získal 431 let v Kalifornském státním vězení. „Ulevilo se mi,“ nechal se slyšet Garrido u soudu.

Dugardová následně řešila několik problémů, například její dcery plakaly, když zjistily, že jejich otec půjde do vězení. Žena rovněž napsala několik knih, objevila se dokonce na obálce časopisu People.