Modlitba na lodi Mayflower

Modlitba na lodi Mayflower Zdroj: wikimedia commons

Mayflower, kolébka Ameriky. Na lodi pluli předci Marilyn Monroe, Clinta Eastwooda či Jana Masaryka

Začátkem září 1620 vyplula z anglického přístavu Plymouth galeona Mayflower. Na palubě se tísnilo na 102 pasažérů, ti si prošli mnohými útrapami. Po dvou měsících dorazila plachetnice k mysu Cape Cod, vystoupivším se později začalo přezdívat Otcové poutníci, jelikož vytvořili první trvalé osídlení v USA. Jejich potomky bychom ve Spojených státech našli i dnes.

Hořce musíme dodat, že zimu v neútulné krajině přežilo pouze 53 obyvatel, což byla zhruba polovina osazenstva Mayflower. Jednalo se o několik rodin, které se následně mísily. Nicméně genetické informace několika jedinců zůstaly nerozmnožené. To se týká například prvního guvernéra Plymouthu Johna Carvera. Během parného dubnového dne upadl do kómatu, ze kterého se už nevzbudil.

Wrestlerův předek na Mayflower

Pomyslnou pochodeň převzal kníratý třicátník William Bradford. Ze tří manželství se narodily čtyři děti, díky nim můžeme nalézt jeho příbuzné i v dnešních časech. Jeho krev totiž koluje v žilách hollywoodského herce Clinta Eastwooda či zakladatele časopisu Playboy Hugha Hefnera. Dalšími zajímavými jmény jsou dvě herečky Sally Field a Jane Fonda. Druhá má rovněž předky v dalším Otci poutníkovi Francisi Cookeovi.

Ten dorazil do Plymouthu sám, zbytek rodiny připlul až o tři roky později. Cooke platil za šedou eminenci celé kolonie, jeho práce sice nebyla vidět, byla však nesmírně důležitá. Jeho podpis bychom našli na Mayflowerských kompaktátech, ty ustanovovaly pravidla žití v osadě Nový Plymouth. I on má ve svém rodokmenu několik zajímavých jmen, jedná se totiž o dva americké prezidenty Franklina Delano Roosevelta a George H. W. Bushe.

V těsném sousedství Francise Cookea bydlel jistý Edward Winslow. Zapřisáhlý puritán stanul v čele Plymouthu v roce 1633, stejnou funkci zastával ještě dvakrát, a to o dva roky později a zkraje 40. let. Pokud bychom šli v jeho stopách, Winslowův rod reprezentuje americký wrestler a občasný herec John Cena.

Slavná pilotka, spisovatel či československý politik

Největší podíl známých osobností má na svědomí Richard Warren. Podobně jako ostatní poutníci vyrazil z Plymouthu bez rodiny. Nicméně Warren byl jeden z prvních, kdo spatřil americkou pevninu, té si však užil pouhých osm let. I přesto po sobě zanechal značné potomstvo, mezi jeho příbuzné se řadí pilotka Amélie Erhartová, herec Richard Gere, spisovatel Ernst Hemingway či populární zpěvačka Taylor Swift.

Pozoruhodný osud prožil John Alden, ten sice doplul do Plymouthu, plnil však funkci lodníka. V nově vzniklé kolonii se rychle zorientoval a v roce 1623 se oženil s Priscilou Mullinsovou. Páru se narodilo deset dětí, a tak Aldenové žili dál. Prakticky nikdo by netipoval, že smyslná modelka Marilyn Monroe má předky z lodě Mayflower. Mezi vzdálené příbuzné patří rovněž mladý herec a idol mnoha fanynek Zac Efron. Z politických kruhů byl spřízněný s Johnem Adamsem, druhým prezidentem Spojených států.

Další významnou osobností na palubě byl William Brewster. Ten v Anglii patřil mezi učence, vynikal především diplomatickými dovednostmi. Dle genealogických studií je předkem americké herečky Katharine Hepburnové. Také ostatní osadníci mají své vzdálené příbuzné. Například nikoho by nenapadlo, že kanadská zpěvačka Avril Lavigne pochází z velmi staré rodiny Hopkinsů. Dle rodokmenu by měla být spřízněná se Stephenem Hopkinsem, který v Plymouthu prožil bezmála třicet let.

Sluší se zmínit, že také rodina Masaryků byla spojena s Otci poutníky. Charlotta Garrigue-Masaryková totiž pocházela z váženého rodu, jenž do Spojených států připlul na lodi Mayflower. Díky tomu se jedním z příbuzných amerických osadníků stal i někdejší ministr zahraničí Jan Masaryk. Ostatně z otcovy strany měl dle některých konspiračních teorií císařskou krev, protože Tomáš Garrigue Masaryk byl údajně příbuzný s Františkem Josefem I. Tento mýtus se nakonec podařilo vyvrátit.