Božena Novotná a Antonín Novotný

Božena Novotná a Antonín Novotný Zdroj: ČTK/Blesk

Božena Novotná se urputně snažila neudělat ostudu.
Září 1966, Nikita Chruščov, prezident Antonín Novotný (vpravo), manželka Božena (zcela vlevo ve světlém kostýmu)
2
Fotogalerie

Manželky prezidentů: Neviditelná první dáma, Božena Novotná s chutí rozdávala státní majetek

Antonín Novotný je vnímán jako nejhezčí československá hlava státu. Po odulém Gottwaldovi a lidovém Zápotockým nastoupil do funkce pohledný muž, jemuž se přezdívalo Krásný Tony. Protiklady se přitahují, a tak měl Novotný vedle sebe manželku, která byla jeho opakem. Božena Novotná je pro změnu považována za nejošklivější první dámu v československých dějinách.

Narodila se 26. února 1910 v Letňanech, obec nedaleko Prahy ještě tehdy nebyla součástí hlavního města. Shodou okolností vyrůstal několik baráčků od ní i její budoucí manžel, Antonín. Pravidelně se setkávali jako děti, přestože byl o šest let starší. Údajně na sebe narazili v tělovýchovné jednotě, záhy zamířil Antonín do učení. Jeho budoucí manželka pracovala v balírně kávy.

Těhotná k oltáři

Dělnická lovestory začala a vyvrcholila v roce 1929, kdy se pár po krátké důvěrné známosti oženil. Novotný měl nůž na krku, protože Boženě se už zakulacovalo břicho. Díky tomu šel ve šlépějích svých předchůdců. Podobně jako Gottwald či Zápotocký i on svou budoucí manželku dobře znal, cestu si k ní však našel až po letech. Mladí manželé žili v Praze a dle vzpomínek byla Božena Novotná milující a oddanou manželkou.

Přátele prakticky neměli a Novotný položil svůj život na oltář komunistické ideologie. Jeho žena na něj trpělivě čekala až do pozdních hodin. Celé dny totiž budoucí státník proschůzoval a ona se starala o jejich jediného syna Antonína. Ve 30. letech zastával dokonce funkci tajemníka KSČ v Hodoníně. Jeho aktivity neustaly ani v průběhu druhé světové války, kvůli tomu strávil čtyři roky v KT Mauthausen.

Božena přežívala doma a opět na svého druha čekala. Po návratu se jejich společný čas nezvýšil, Novotný se vrhnul do velké politiky. V domácnosti se nic nezměnilo, budoucí první dáma trávila čas se synem. Mezi její oblíbenou kratochvíli patřilo divadlo, nikdy však nenavázala větší přátelský vztah. Ostatně sám Novotný nechtěl, aby se o jeho soukromí příliš vědělo.

Prezidentský pár na chalupě

Poklidný život narušila až neobvyklá věc, Nikita Chruščov doporučil československým komunistům, aby se dalším prezidentem stal právě Antonín Novotný. V tuzemsku se počítalo s Viliamem Široký, údajně byly tisknuty i fotky s jeho podobiznou. Chruščovova nabídka se ale neodmítá, Novotný jí sice probral s manželkou a shodli se, že post nepřijme. Druhý den bylo ale všechno jinak.

Rázem se Novotní stěhovali na Pražský hrad, fešák Novotný si nechal snížit plat a vyžadoval, aby byl oslovován jako soudruh prezident. Jeho manželka se ocitla v ještě větším vakuu, peníze prakticky neřešila, protože veškeré výlohy platil stát. Na veřejnosti se neobjevovala, je zachycena na jedné z mála fotek, kde pár pózuje před indickým Taj Mahalem.

V 60. letech zažila asi nejšťastnější období, společně s manželem jezdili pravidelně na štěchovickou chalupu. Zlom nastal v roce 1968, kdy byl Novotný odvolán z funkce prezidenta i generálního tajemníka ÚV KSČ. To znamenalo stěhování z Pražského hradu, během něhož se zjistilo, že Novotná velmi často obdarovávala své známé věcmi, které jí nepatřily. Zmizely například příbory či některé obrazy. To musel pár později uhradit, protože jim věci nepatřily.

Během normalizace nenastal politický comeback, a tak oba dožívali na Sázavě. Antonín Novotný zemřel náhle v mrazivých lednových dnech roku 1975. Jeho věrná manželka jej přežila o pět let.