Marta a Klement Gottwaldovi

Marta a Klement Gottwaldovi Zdroj: ČTK

Marta Gottwaldová (†54)
Na výstavě najdete i účet na více než 12 tisíc korun za drahé látky, ze kterých si Marta Gottwaldová (†54) nechávala šít šaty. V krejčovském salonu byla podle její koruplentní postavy vymodelovaná fi gura a oblečení se muselo vozit zkoušet přímo na Hrad.
Marta byla sice nevzdělaná, ale ráda se smála. Na fotografii s manželem, dcerou a vnučkou.
Klement Gottwald měl ve své ženě obětavou partnerku, která se do politiky nepletla.
Gottwald s manželkou Martou
9
Fotogalerie

Manželky prezidentů: Dělnická první dáma Marta Gottwaldová podporovala manžela, ale do KSČ nikdy nevstoupila

Robustní Marta je pravidelně líčena jako hrubá a neomalená paní prezidentová, která často způsobovala trapné situace. V naší historii je na ní nahlíženo kriticky i kvůli osobě Klementa Gottwalda. Na druhou stranu byla milující manželkou, která se věrně starala o svého milého a dceru. V 50. letech dokonce materiálně pomohla vdově po Rudolfovi Slánském.

Narodila se 17. září 1899 v Kopřivnici jako Marie Holubová. Začátek života neměla vůbec jednoduchý, protože její matka byla vdovou, Martu navíc počala jako nemanželské dítě. Po vychození základní školy zkusila učiliště, měla se stát číšnicí. To se však nestalo a budoucí první dáma vzdělávací ústav opustila. Vrátila se do Kopřivnice a začala pracovat jako služka.

Dáme si pauzu…

A právě v rodném městě narazila na Klementa Gottwalda, tehdy poddůstojníka československé armády. Mladý muž údajně neměl o ženy zájem, Marta se mu však zalíbila, oplývala totiž krásným vzhledem. Netrvalo dlouho a páru se narodila dcera Marie, Gottwald nechtěl o svatbě ani slyšet, a tak se Marta musela o dítě postarat sama.

Gottwald mezitím cestoval po celé republice a hledal zaměstnání. Angažoval se v nově vzniknuvší Komunistické straně, rázem začal psát do Rudého práva. V roce 1924 se k sobě vrátili a vydrželi spolu až do smrti. Mladá rodina se přestěhovala do Prahy, kde se Gottwald věnoval stranickému životu, jeho manželka vedla domácnost.

Stála při něm i v době, kdy provedl tzv. bolševizaci KSČ. Někteří soudruzi Gottwaldovi vyčítali fakt, že jeho manželka není ve straně. Ta mu však byla podporou během prezidentských voleb 1934, kdy Gottwald kandidoval proti Masarykovi. Po prohře musela celá rodina uprchnout do Moskvy, protože členové KSČ vydali hanlivý leták. „Ne Masaryk, ale Lenin!“ stálo v jeho úvodu.

Decentní Hanu Benešovou střídá Marta

Gottwaldová se rázem ocitla v Moskvě, kde se začala učit rusky. Poprvé okusila, jaké to je, když člověk nežije v chudobě. Její manžel zastával prestižní post v Kominterně. Po nástupu Edvarda Beneše se mohli obvinění komunisté vrátit. V Československu vydrželi pouze tři roky, v předvečer války odcestoval Gottwald s rodinou zpět do Moskvy.

Tam si jeho manželka prohloubila vztah s Josefou Slánskou, ženou Rudolfa Slánského. V době druhého pobytu si Gottwaldovi užívali přepychu, měli k dispozici dokonce chatu pár kilometrů od Moskvy. Rodina mohla využít i kuchaře, Marta údajně služebné odmítla a sama připravovala milovanému „Klémovi“ tradiční česká jídla. 

Po návratu do vlasti nastalo tříleté intermezzo, Gottwald neúnavně pracoval na plánu převzetí moci v Československu. Dlouho očekávaná chvíle nastala v únoru 1948, o několik měsíců později abdikoval Edvard Beneš na post prezidenta, jeho místo zaujal právě Klement Gottwald. Hanu Benešovou vystřídala Marta Gottwaldová.

Smrt milovaného Klémy

Lid měl prvního dělnického prezidenta, jeho žena však chtěla napodobit předchozí první dámu. Nechávala si šít luxusní kostýmky, ve kterých vypadala rozpačitě. Po popravě Rudolfa Slánského podporovala jeho vdovu, čímž ukázala lidskou tvář, kterou Marta Gottwaldová bezpochyby měla. Na druhou stranu platila za velmi atypickou první dámu, ráda se oddávala alkoholu, služebnictvu hlasitě vyprávěla sprosté vtipy. 

Ostatně Marta Gottwaldová měla ráda humor, jedinou výjimku tvořily žerty na její adresu. Na sklonku života byla stále oporou pro svého manžela, to je například ukázáno v historickém seriálu České století. Rovněž se starala o vnoučata, její dcera porodila celkem tři děti. 

V roce 1953 zemřel Klement Gottwald, jeho manželka upadla do depresí a přestala prakticky jíst. Kvůli tomu Marta Gottwaldová zhubla o padesát kilo, svou celoživotní lásku následovala na onen svět 28. října 1953. Příčinou úmrtí byla rakovina.