Fotografie z místa činu

Fotografie z místa činu Zdroj: čtk

Paul Castellano na policejní fotografii
Restaurace před kterou byl Paul Castellano zastřelen
2
Fotogalerie

Vchod do restaurace zalitý krví. Před 35 lety byl zavražděn mafiánský boss „Big Paulie“

Paul Castellano patřil mezi nejvlivnějších muže amerického podsvětí. Jeho specialitou bylo podnikání, kterým se snažil zakrýt špinavé machinace. Vždy upravený mafián nakonec zemřel v tratolišti krve, když ho 16. prosince 1985 zastřelil jeden z jeho mafiánských soků.

Narodil se 26. června 1915 v newyorském Brooklynu do rodiny italských imigrantů. Otec se věnoval řezničině, vedle toho „působil“ v mafiánské rodině bosse Mangana. To se samozřejmě odrazilo i na synovi Paulovi. Mladík nedochodil základní školu, skončil v osmé třídě a rozhodl se, že se vydá na dráhu řezníka.

Mafián šéfem jatek

Tento styl života ho po chvíli omrzel a vrhl se na šikmou dráhu zločinu. První zatčení přišlo v connecticutském Hartfordu uprostřed roku 1934. Castellano byl chycen při ozbrojené loupeži, po zadržení odmítl policii sdělit jména svých kompliců, čímž si vysloužil obdiv místní mafie. V předválečném období sbíral ostruhy, začátkem 40. let vstoupil do služeb rodiny Vince Mangana.

Castellano na sebe upozorňoval nejen svou oddaností, ale také postavou. Měl bez mála dva metry, což doplňovalo 130 kilogramů živé váhy. Povahovým negativem budoucího bosse byla jeho občasná vznětlivost. Castellano se sice snažil vyhýbat vraždám, ale pokud ho někdo naštval, byl schopen dotyčného umlátit vlastníma rukama.

V šedesátých letech postupně přesidloval do New Yorku, kde se setkal s Carlem Gambinem, mafiánský šéf rozpoznal v Castellanovi potenciál. Za toto setkání skončili oba na rok ve vězení, ale po neúspěšném soudu byli propuštěni. Castellano si zřídil jatka, která dovážela maso do tří stovek obchodů v New Yorku. Zboží sice nevynikalo kvalitou, ale Castellano majitelům maso vnutil často i za pomoci výhrůžek.

Řekni drogám NE!

Postupně rostl, rodina ho využívala především na finanční operace, protože Castellano vynikal v matematice. Na veřejnosti vystupoval v kravatě a padnoucích oblecích, tudíž byl považován za podnikatele. Mezi čísly však pečlivě ukrýval nelegální obchody rodiny. Mimo jiné se věnoval lichvě, což byl jeden z mafiánských oborů.

V roce 1975 nechal zavraždit manžela své dcery, ten Castellana urážel, kudy chodil. Nejdříve ho chtěl zabít sám, ale později si našel zprostředkovatele. V této době se zhoršil zdravotní stav Carla Gambina, ten 16. října 1976 zemřel. Na jeho místo měl nastoupit právě Castellano. Výstup na pomyslný vrchol potvrdila i komise ostatních bossů.

Castellano se věnoval obchodu a podobně jako rodina Corleone z Kmotra se vyhýbal drogám. Mafiánský šéf zkonsolidoval rodinu, pokud mu někdo stál v cestě, okamžitě byl odstraněn. V době největší moci rostl také někdejší pěšák John Gotti. Ten se často vyjadřoval o Castellanovi negativně a s pohrdáním.

Šéf zabil šéfa

Zlomem se stal únor roku 1985, Castellano byl obviněn z několika přečinů a zatčen. Ještě téhož dne ale zaplatil třímilionovou kauci. FBI měla údajně odposlechy v celé bossově vile. Policie rovněž začala Castellana spojovat s vraždami. Téhož roku zemřel i vysoce postavený člen rodiny Aniello Dellacroce. Jeho místo zaujal Thomas Bilotti, jenž byl zároveň Castellanovým bodyguardem.

Onoho 16. prosince 1985 zamířil Castellano s Bilottim do restaurace Sparsk Steak House. Okolo půl šesté večer opustil boss auto. V tu chvíli se u vchodu objevila pětice střelců, kteří spustili palbu. Z jeho luxusního Lincolnu vyrazil i Bilotti, ale ani on neměl šanci přežít. Podle svědků okolo restaurace projel vůz s Johnem Gottim.

Ten okamžitě převzal vládu nad rodinou. Pozici šéfa si ale neužíval dlouho, protože byl v roce 2002 zatčen a souzen za několik vražd. Gotti se totiž netajil svou krutou povahou a byl schopný zastřelit někoho pouze z rozmaru. Zabitím Castellana sice uvolnil šéfovskou židli, ale přitáhl na sebe pozornost policie.