Šílené řádění horníků Rock Springs

Šílené řádění horníků Rock Springs Zdroj: wikimedia.org

Zapomenutý masakr v Rock Springs: Šílené řádění horníků znamenalo smrt pro třicítku čínských přistěhovalců

Zatímco v Rakousko-Uhersku vrcholily volby do Říšské rady, Spojenými státy otřásla jiná kauza, která se odehrála ve státě Wyoming. Tamní horníci, kteří byli převážně z řad přistěhovalců, napadli čínskou menšinu. Jejich běsnění nepřežilo několik desítek lidí. Vraždění, jež začalo 2. září 1885, mělo ohlas i v médiích.

Do Spojených států mířily stovky čínských emigrantů za prací. Oblast města Rock Springs nebyla výjimkou, velmi nelibě tento fakt nesli místní obyvatelé. Mezi nimi bychom našli přistěhovalce z Evropy, především z Irska nebo Švédska. Společnosti jako například Union Pacific ale začaly hojně zaměstnávat právě čínské občany, ti byli schopní provést práci za méně peněz.

Peníze jako záminka

To se samozřejmě projevilo na náladě ostatních zaměstnanců, kteří věřili, že nižší mzdy mají na svědomí právě asijští přistěhovalci. Atmosféra v Rock Springs houstla, ke všemu se ještě přidala organizace Knihts of Labor, která proti migrantům zbrojila. Do toho přidejme fakt, že do místních dolů postupně začali přibývat Číňani. Například v roce 1875 byla vyvolaná stávka, firma Union Pacific dala výpověď lidem, kteří se jí zúčastnili a na jejich místo nastoupili právě Asiaté.

 

Všechny tyto věci vytvořily koktejl plný násilí, jež přetekl právě začátkem září 1885. Okolo sedmé hodiny ranní zamířilo deset mužů do dolů, tam narazili na dva rivaly z čínské menšiny. Oba byli těžce zbiti, jeden později na utržená zranění zemřel. Bílí horníci údajně deklarovali, že přistěhovalci z Asie nemají v dolech místo.

Dvě hodiny před polednem se rozezněl nad celým Rock Springs zvon, který působil jako signál. Horníci se sešli a vyrazili k čínské čtvrti. Dav čítal přes 150 rozzuřených mužů, ti si na pomoc vzali zbraně. Okolo 14:00 padl první výstřel, ten samozřejmě odstartoval vraždění. Čínská komunita útok nečekala, a tak nastal chaos.

Horší než peklo

Obyvatelé neměli šanci na útěk, protože útočníci přicházeli z několika stran. Manželky horníků prý vše pozorovaly a své „hrdiny“ podporovaly. Některým šťastlivcům se podařilo uprchnout do okolních lesů, kde se několik dní skrývali. V čínské čtvrti během toho začalo peklo, horníci prošli všechny domy. Kde někoho našli, toho většinou zbili nebo rovnou zastřelili. Nemocné či nemohoucí ponechávali v obydlích.

Okolo deváté hodiny večerní vzplála jedna z budov, požár byl založen úmyslně. Oheň se rychle rozšířil a celá čtvrť se ocitla v plamenech. Lidé, kteří zůstali v domech, byli ponecháni svému osudu. Později se zjistilo, že několik z nich začalo kopat díry do země v domnění, že se před ohněm ukryjí. Jejich mrtvoly byly nalezeny v divném stavu, nohy ohořely, ale horní část těla zůstala prakticky neporušená. Vraždění nepřežilo 28 lidí, dalších 15 bylo těžce zraněno.

Do vyšetřování se zapojil i guvernér, který nechal několik útočníků uvěznit. Běsnění si všiml také tisk, který se k tomu postavil prapodivně. Zatímco celostátní deníky agresory z řad bílých horníků zděšeně popisovaly. V regionálním plátků byli oslavováni a jejich čin byl vzýván. Během dalších dní proběhl soud, který nakonec vězněné propustil. Za masakr tak nebyl nikdo odsouzen.

Masakr v Rock Springs ještě více podpořil anti-čínskou náladu, která v USA panovala. Přestože útok neměl tolik obětí,  jedná se o jednu z temných kapitol amerických dějin.