Zimbabwská dívka z vojenské jednotky bojující proti pytlákům. Jednotka je složena z žen, které byly z různých příčin odmítnuty zimbabwskou společností. Často byly sexuálně zneužívány nebo je opustili manželé.

Zimbabwská dívka z vojenské jednotky bojující proti pytlákům. Jednotka je složena z žen, které byly z různých příčin odmítnuty zimbabwskou společností. Často byly sexuálně zneužívány nebo je opustili manželé. Zdroj: World Press Photo / Brent Stirton - Getty Images

Yorladis je členkou kolumbijských Revolučních ozbrojených sil (FARC). Členky FARC v minulosti děti mít nesměly. Po podepsání mírové dohody z roku 2016 komunita zažívá babyboom. Yorladis je těhotná pošesté, dítě však bude mít teprve první.
Oběti plynového útoku v syrské Ghútě
Po zveřejnění fotografie dvouleté Yanely z Hondurasu, která dokumentuje problém oddělování rodičů a jejich dětí na mexických hranicích, toto nařízení Donald Trump v loňském roce zrušil.
Afghánští uprchlíci v Íránu
Včelaři v malé mexické vesnici Tinuna. Kvalita medu, který produkují, je ohrožena agrochemikáliemi používanými pro pěstování sóji.
18
Fotogalerie

Finalisté World Press Photo 2019: Podívejte se na nádherné fotografie o válce, utrpení, naději i lásce

World Press Photo je jednou z nejprestižnějších fotografických soutěží na světě. Ročně se v ní utkávají stovky renomovaných fotografů z celého světa. Klíčem k úspěchu je zachycení různých podob života na Zemi v předcházejícím roce.

Drama, štěstí i smutek, válka, nádherná i drsná příroda – to jsou jedna z nejčastějších témat snímků, které porota vybrala do finále letos. Jednotlivé příběhy píší kroniku roku 2018.

Mezi nominovanými je letos i český fotograf Michael Hanke. Jeho série snímků s názvem „Nikdy jsem ho neviděla brečet“ ukazuje sportovní i osobní život kapitána národního týmu sledge hokejistů Zdeňka Šafránka.

Podívejte se do galerie na výběr nominovaných fotografií. Celý přehled pak najdete na oficiálních stránkách soutěže World Press Photo.