Fotografie

Fotografie Zdroj: internal

Na náhrobku může být foto nebo selfie.
Je libo náhrobek ve tvaru iPhonu?
Zámožní ruští gangsteři se po smrti dočkali pompézních náhrobků.
Zámožní ruští gangsteři se po smrti dočkali pompézních náhrobků.
Zámožní ruští gangsteři se po smrti dočkali pompézních náhrobků.
12
Fotogalerie

Tohle jinde neuvidíte: Nechte se pohřbít pod iPhonem a další zvláštnosti z ruských hřbitovů

O prapodivných náhrobcích se často mluví v souvislosti s Ruskem. A i na nich zanechávají svou stopu moderní technologie. Přibývá lidí, kteří mají ze všeho nejraději svůj telefon a mezi nimi se najde i pár takových, kteří jej milují doslova až za hrob. V kolekci najdete klasické tlačítkové telefony, ale i iPhony s nebožtíkovým „selfíčkem“, které vyrábí umělec Pavel Kalyuk z ruské Sibiře.

Pavel Kalyuk a jeho tým dnes vyrábějí kontroverzní náhrobky.  Nejprve vytvořili monument ve tvaru iPhonu, aby jejich firma získala pozornost. Ten byl vystavený na populární výstavě pohřebních služeb Bely Topol (Bílý Topol). Návštěvníci však vystavený artefakt vzali vážně, a začaly chodit první objednávky. Náhrobní kámen se selfie staršího páru, který byl na výstavě, putoval do města Krasnojarsk. Teď Kalyuk tvoří pod heslem „ Sice si nemůžete vzít svůj telefon do záhrobí, ale můžete učinit hned druhou nejlepší věc.“

V poslední době vzbudil asi největší rozruch náhrobní kámen ve městě Ufa, který nechal vyrobit otec své dceři, jež zemřela ve věku 25ti let. Obří iPhone z černého čediče ční nad ostatními náhrobky do výšky 1,5 metru, na „displeji“ je fotografie zesnulé. Na kameni je zároveň QR kód, který vás přesměruje na stránku s básní, která je jí pravděpodobně věnovaná.

Náhrobky ve tvaru iPhonu se nechávají vytvářet hlavně zámožní Rusové. Kalyuk slibuje, že bude možné se nechat pohřbít i pod Samsungem.

Na náhrobky ve stylu telefonů i další bizarnosti z ruských hřbitovů se podívejte v naší fotogalerii: