Kitty Brunell pracuje na motoru svého AC Ace Sports. Kitty je historicky jedinou ženou, která kdy vyhrála British RAC Rally. Stalo se tak v roce 1933, tedy rok poté, co byla na okruhu Brooklands pořízena tato fotografie.

Kitty Brunell pracuje na motoru svého AC Ace Sports. Kitty je historicky jedinou ženou, která kdy vyhrála British RAC Rally. Stalo se tak v roce 1933, tedy rok poté, co byla na okruhu Brooklands pořízena tato fotografie. Zdroj: Flickr

Elsie Wisdom vyhrála společně s Joan Richmond první závod na 1000 mil.
Gordon Simpson a Joan Richmond kouří před závodem (červenec, 1934).
Baronka Dorndorf a její Peugeot 402 Darl’Mat Special Sport Roadster.
Gwenda Stewart, Doreen Evans, Kay Petre, Elsie Wisdom (září, 1935).
Elsie Wisdom vyhrála společně s Joan Richmond první závod na 1000 mil.
22
Fotogalerie

Britské královny rychlosti: Nahlédněte do světa krásných závodnic 30. let minulého století

V roce 1903 přijali v Anglii zákon, který stanovoval maximální povolenou rychlost na veřejných silnicích na 20 mil v hodině. To je lehce přes 32 kilometrů za hodinu a majitelům tehdejších vozů se to logicky zdálo žalostně málo. O tři roky později proto Hugh a Ethel Locke-Kingovi začali budovat vůbec první závodní okruh na světě.

Stavba legendárního Brooklands stála kolem 100 tisíc liber, což je v přepočtu na dnešní peníze zhruba 300 milionů korun. Trať byla otevřena v roce 1907 slavnostní jízdou manželů Locke-Kingových. Přestože tehdy řídila Ethel, ženám byl zpočátku vstup do Brooklandského klubu zapovězen.

Pravidla se ale postupně zmírnila a po smrti Hugha v roce 1927, přilákalo Ethelino jméno do Brooklands novou vlnu žen. V roce 1933 jim pak bylo konečně oficiálně povoleno závodit s muži. Následující léta se tak stala zlatým obdobím ženského motorsportu. Nahlédnout do něj můžete prostřednictvím fotografií v naší galerii: