Válečné běsnění očima obyčejných vojáků

Válečné běsnění očima obyčejných vojáků Zdroj: Europeana.eu

Válečné běsnění očima obyčejných vojáků
Válečné běsnění očima obyčejných vojáků
Válečné běsnění očima obyčejných vojáků
Válečné běsnění očima obyčejných vojáků
Válečné běsnění očima obyčejných vojáků
20
Fotogalerie

Boje na vlastní oči: Běsnění první světové války na unikátních snímcích obyčejného vojáka

V době první světové války se na trhu poprvé začaly objevovat fotoaparáty s novým typem emulze a filmu, které dovolovaly zachycovat dění v terénu, a fotografie se tak jako historický pramen stala daleko dynamičtější. Kromě ateliérových portrétů vojáků odcházejících na frontu nebo fotografií profesionálních fotografů, již postupovali s armádami, si dnes můžeme prohlédnout válečné běsnění očima obyčejných vojáků.

Nejpoužívanějším fotoaparátem mezi vojáky byl během první světové války přístroj Kodak Vest Pocket Autographic. Navzdory jeho relativní rozšířenosti je však dnes extrémně těžké autentické a zatím nepublikované snímky objevit.

Část se jich stále povaluje neobjevena na půdách, část byla potomky zničena již před mnoha lety. Ne každý si totiž uvědomuje výpovědní hodnotu obdobného materiálu.

V českém kontextu se o jejich záchranu pokusilo před dvěma lety Národní muzeum, které u příležitosti připomínání si první světové války vyzvalo občany k zapůjčení fotografií, dopisů a všech dalších artefaktů dochovaných po předcích.

Materiály mohli lidé buď do národní sbírky věnovat, nebo si je po zdigitalizování ponechat. Dnes jsou ke zhlédnutí na mezinárodním portálu Europeana 1914-1918.

Negativy fotografií, které si můžete prohlédnout v galerii, našel ruský fotograf Artur Bondar v zapadlém francouzském krámku. Jedná se o sbírku francouzského artileristy, který dokumentoval vše od cesty na frontu z malé vesnice u Paříže až po bitvu u Verdunu.

Přeneste se díky unikátním fotografiím zpátky v čase. Velké připomínání si války, která měla být tou poslední, letos skončí.