Satira v německém podání

Satira v německém podání Zdroj: Frank Kunert

Satira v německém podání
Satira v německém podání
Satira v německém podání
Satira v německém podání
Satira v německém podání
23
Fotogalerie

Mrazivá satira postmoderního života. Vtip a smutek na fotografiích Franka Kunerta

Čtyřiapadesátiletý německý umělec Frank Kunert se již pětadvacet let věnuje jedinému projektu s názvem Malé světy. Týdny a měsíce tráví nad přípravou 3D modelů provokativních scének, které poté fotografuje a vystavuje. Bere si na paškál snad všechny nešvary současné společnosti, včetně vzrůstajících sociálních rozdílů, vykořenění tradic, pocitu osamělosti a vyloučení z komunit i rodin, konzumu nebo nedostupnosti moderního umění obyčejnému člověku.

Kolébka na balkóně s přistaveným mikrofonem, vývod toalety vedoucí do televize v obýváku, čelo rodinného stolu končící na zahradě, nedostupná budova muzea moderního umění nebo tenisové kurty v podobě u-rampy, to jsou typické náměty Franka Kunerta.

Projekt Malé světy nelze popsat jako prostou uměleckou satiru na fotografii. Pro Kunerta je zcela zásadní proces výroby realistických scén. Umělec radikálně odmítá jakoukoliv počítačovou animaci. To, že Malé světy zobrazují skutečné fyzické modely, představuje součást autorova vyznání z postmoderního chaosu pocitů.

Jednotlivé fotografie nás konfrontují s bezvýznamnými slovy, vyčpělými frázemi i banalitami každodenního života kolem nás. Vizuální umění se zde stává geniálním prostředkem pro zdůraznění stereotypických aspektů mezilidské komunikace. Při bližším ohledání motivů se však poté na povrch dostává Kunertova jedinečná kombinace důvtipu a grotesknosti, které vtěluje do každého jednoho vyobrazení.