Volby v Maďarsku

Volby v Maďarsku Zdroj: ČTK/AP/Darko Vojinovic

Maďarské volby ONLINE: Orbán znovu zdrtil své soupeře a má ústavní většinu. Lídři opozice odstupují

Volební místnosti se v Maďarsku měly zavřít v 19:00, ale vysoká účast a dlouhé fronty posunuly v některých částech země uzavření místností až do pozdních nočních hodin, totéž se odehrálo i v Londýně. V souladu s očekáváními vyhrála strana FiDeSz premiéra Orbána, navzdory očekávání obhájil ústavní většinu, a to i bez pomoci změny volebního systému, kterou mu mnozí vyčítají.

Online přenos

Online přenos

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2018 · 09:08

 Orbán dominuje potřetí v řadě 

Sečíst už chybí jediné procento hlasů a výsledky se zřejmě již v zásadních parametrech nepohnou.

Konzervativní aliance FiDeSz-KDNP premiéra Orbána s přehledem splnila svůj cíl získat samostatně většinu v parlamentu, k čemuž ale přidala potřetí v řadě volební výsledek, který znamená dvoutřetinovou ústavní většinu v parlamentu. Maďarští konzervativci totiž získali stejně mandátů jako v roce 2014 - přesně 133, což o jeden mandát přesahuje hranici ústavní většiny. Neobstojí některé komentáře, že si Orbán tento zisk "vyrobil" na míru šitým volebním systémem. Jeho strana totiž v poměrné části voleb získala 48,5 %, což se blíží polovině hlasů, ale hlavně to také znamená, že si připsala víc hlasů než všechny opoziční strany dohromady. Při absenci silného opozičního lídra Orbánovi vyšla sázka na tvrdou předvolební konfrontaci s levicí i krajní pravicí. Úspěch Orbána je navíc podtržen vysokou volební účastí.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2018 · 08:52

Dvouocasý pes slaví

Za úsvitu se k volebním výsledkům vyjádřil taé kílídr recesistické Maďraské strany dvouocasého psa (MKKP). Strana podle něj s 1,6 % volby vyhrála, k čemuž sarkasticky dodal, že se osvědčila také její taktika nadávat migrantům. Teď proto přidá ještě do svého politického arsenálu otevřené nadáváná na různé menšiny, například narkomany nebo homosexuály.

Něktrá média mluví o tom, že výsledek MKKP je nejlepším výsledekm recesistické strany v zemích EU v hstorii, což je trochu sporné,a le každopádně je 1,6 % pro stranu tohoto ražení neobvyklé.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2018 · 01:03

Nevyhrál volební systém, ale hlasy voličů

Přes občasné komentáře mluvící o tom, že Viktor Orbán si k vítězství pomohl úoravou volebního systému, je opak po dnešku pravdou. Zatímco ve Francii strana Emanuela Macrona získal v prním kolo necelou třetinu hlasů a nakonec má v parlamentu 60 % mandátů, potřeboval k dvoutřetinové většině mandátů Orbánův FiDeSz 48,5 % hlasů. Orbánova aliance ve volbách získal avíce halsů než celá parlamentní opozice dohromady.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2018 · 00:59

Sečteno 96 %, ústavní věšina FiDeSZ drží

Již chybí sečíst jen něco málo pře 3 % pkrsků. Výsledky zatím potvrzují těsnou ústavní většinu pro FiDeSz-KDNP:

konzervativní FiDEsZ-KDNP 48,5 % a 133 mandátů

krajně pravicový Jobbik 19,58 % a 26 mandátů

scocilaistická koalice MSzP-Dialog 12,31 % a 20 mandátů

liberálně ekologická Politika může být jiná (LMP) 6,90 % a 8 křesel

levicová Demokratická koalice (DK) 5,56 % a 9 mandátů

levicově liberální Momentum 2,83 % a 0 mandátů

humoristickí Maďarská strana dvojocasého psa (MKKP) 1,63 % a 0 mandátů

levicové Spolu (Eg) 0,63 % a 1 křeslo

kandidátka německé národnostní menšiny 0,48 % a 1 mandát

nezávislý kandidát 1 mandát

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2018 · 00:39

Další opoziční rezignace


Ohřební atmosféra panovala na toskovce koalice socialistů a formace Dialog. Lídr socialistů Gyulla Molnár na ní oznamil demisi z funkce předsedy. Totéž udělalo i celé vedení strany Společně a jeden ze dvou spolupředsedů uskupení Politika může být jiná - Ákos Hadházy, i když právě tato strana si jako jedna z mála opozičních formací oproti roku 2014 polepšila. I díky tomu zněla její druhá spolupředsedkyně Bernadett Szél bojovně a slíbila dále bojovat proti vládě. Totéž udělal i lídr Demokratické koalice Ferenc Gyurcsány, autor výroku "lhali jsme ráno, v noci i večer", jehož strana poprvé kandidovala sama a těsně se dostala do parlamentu s 5,5 % hlasů.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2018 · 00:14

Další negratulace

Podle lídra levicově liberální strany Momentum Andráse Fekete-Gyorasi Orbán nezaslouží gratulaci, protože do srdcí lidí vnesl strach. Polde něj lidé chodí k psychiatrům, protože se bojí migrantů. Kritiozval i levicovou opozici. Jeho strana Momentum ovšem získla jen necelá tři procenta a v parlamentu enbude zastoupena.

Petr Sokol
Petr Sokol
9. dubna 2018 · 00:05

Lídr Jobbik uznal porážku a rezignoval

Po vítězném premiérovi vystoupil také šéf krajně pravicové strany Jobbik Gábor Vona. Konstatoval, že změnu vlády se nepodařila. Jeho strana piuze zopakovala výsledek z roku 2014.  Viktoru Orbánovi Vona nepogratuloval, protože volby nebyly podle něj ze strany FiDeSZ vedeny ve sportovním duchu. Vona splnil svůj slib, že rezignuje, pokud nedojde ke změně vlády, a oznámil svůj odchod z funkce předsedy strany. 

Ještě více se ovšem v Maďarsku spekuluje o budoucím osudu muže, který vše vsadil na úspěch Jobbiku a také neuspěl - Lájose Simicsky. Tento podnikatel a majitel řady médií se nedávno rozkmotřil se svým přítelem z mládí Viktorem Orbánem a pokusil ho porazit prostřednictvím právě podpory strany Jobbik. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 23:37

Vítězná řeč

Za zvuků písnišky Listen to your heart vystupuje před voliče lídr FiDeSZ-KDNP a premiér Viktor Orbán. Poděkoval voličům za vysokou účast a zvlášť těm, kteří podpořili  jeho FiDeSz-KDNP. vyjádřil také díky zahraničním Maďarům, kteří "pomohli ochránit vlast". Poděkoval také polským přátelům, své manželce, stranickým dobrovolníkům i těm, kteří se za něj modlili. Na závěr začal zpívat vlasteneckou Kossuthovu píseň společně s celým shromážděním před centrálou strany.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 23:35

FiDEsZ s náskokem v poměrné části voleb

V poměrné části voleb FiDeSz-KDNP také předstihlo soupeře s velkým náskokem.

Sečteno 80 % okrsků:

FiDeSz-KDNP 49,08 % (plus 5 % oproti roku 2014)

Jobbik 19,86 %

socialisté MSzP-Dialog 12,04 % (při kvóru 10 % pro koalice)

liberálně ekologická Politika může být jiná (LMP) 6,65 %

Demokratciká koalice DK 5,41 % 

hranice 5 %........................................

levicově liberální Momentum 2,69 %

recesistická Maďarská strana dvojocasého psa (MKKP) 1,64 %

levicové Spolu 0,58 %

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 23:27

Triumf FiDeSz ve většinových obvodech

Na úrovni 106 obvodů vítězí či vede FiDeSz-KDNP v 91 z nich. Naopak Jobbik vyhrál v jediném z nich (Dunajujvaros). Levice dokázala bodovat jen ve velkých městech a 12 z jejich 13 obvodů leží v Budapešti (poslední v Szegedu).

91 FiDeSz-KDNP

1 Jobbik

8 socialisté MSzP-Dialog

3 levicová Demokratická koalice

1 ekologicko-liberální Politika může být jiná (LMP)

1 levicové Spolu (Egyutt)

1 nezávislý kandidát (obvod Pécs)

 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 23:07

Ústavní většina opět o jeden hlas?


Podle aktuálního propočtu televize RTL Club na základě dílčích výsledků (89 % sečtených okrsků) by konzervativní alince FiDeSZ-KDNP měla získat stejný počet mandátů jako před čtyřmi lety - tedy 133, což ji dává o jeden hlas potřebnou ústavní, dvoutřetinovou většinu ve 199-členném parlamentu. Jisti by ji navíc mohl FiDeSz blízký poslanec zvolený podle odhadů za německou menšinu v Maďarsku.

Krajně pravicový Jobbik by měl získat 27 křesel, socialisté v koalice se stranou Dialog 20 mandátů, levicová Demokratická koalice (DK) Frencze Gyurcsányho 9 křesel , liberálně ekologická strana Politika může být jiná (LMP) 7 křesel, další levicová strana Společně (E) 1 mandát, po jednom křesle by si měla připsat také zmíněná kandidátka německé etnické menšiny a jeden nezávislký kandidát. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 23:00

Volební mapa Maďarska zůstala oranžová

Drtivou většinu jednomandátových obvodů vyhrává "oranžová" aliance FiDeSZ-KDNP.  V poměrné části by FiDeSZ-KDNP měla získat podle dosud sečtených hlasů 49 %., což by bylo posílení o zhruba 5 % hlasů.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 22:54

Komise uvolnila první výsledky


Maďarská televize jako první oznámila výsledek z obvodu Csongrád IV, který zůstává v rukou FiDeSZ-KDNP. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 22:52

FiDeSZ si vzal zpátky jeden obvod


Neoficiální zprávy ,édií říkají, že FiDeSz dokázal ztrátu z Budapešti nahradit vítězstvím v obvodě Veszprém I, kde dosud poslancoval nezávislý kandidát. Zisk tohoto obvodu, ale neznamená příliš v souboji o případnou ústavní většinu, protže před čtyřmi lety zde FiDeSz vyhrál, ale obvod pak ztratil v doplňovacích volbách.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 22:44

První ztráta FiDeSz?


Podle stejného zdroje došlo k první změně v některém z jednomandátových většinových obvodů, když Politika může být jiná vyhrála 1. budapešstský volební obvod, který byl dosud v držení FiDeSz-KDNP. Ale i tohle jsou samozřejmě jen neoficiální informace, protože volební komise ještě žádné výsledky neuvolňuje.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 22:40

První obvody sečteny?

Server 444.hu ohlásil výsledky prvních šesti volebních obvodech. Polde nich zatím tři vyhrála vládní aliance FiDeSz-KDNP a tři opozice. Socalisté si připsali podle těchto informací už dvě křesla, ekologická formace Politika může být jiná (LMP) údajně jedno.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 22:36

Vítězná oslava u dvoocasého psa

Nejlepší atmosféra ovšem panuje na "vítězné párty" recesistické Maďarské strany dvojocasého psa (MKKP). Tu už navštívil Mikuláš i "nelegální migrant." Strany voličům slibovala, jak věčný žživot, tak pivo zadarmo nebo výstvbu hor v rovinaté maˇfdraské Pustě. 

Logo Maďarské strany dvouocasého psa
Logo Maďarské strany dvouocasého psa
Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 22:28

Čekání se prodlužuje

Ve většině stranických sekretariátů se nyní napjatě sledují různé "zaručené" informace o tom, jak dopadají jednoltivé obvody. Podle spekulací médií měl FiDeSz ztratit pozice v Budapešti. V Bockaiově ulici ale stále čeká na možnost volit zhruba 250 voličů. Podle volební komise by se mělo stihnout, aby i oni odvolili do 23 hodin. Debatuje se situaci v Londýně, kde údajně pracovníci ambasády nenechali volit některé občany, kteří volit chtěli. Údajně v šest hodin, do kdy se volí v zahraničí (na evropském kontinentu) označili konec fronty jinde, než skutečně byl. Podle jináých informací část lidí nestála ve frontě, ale o kousek dál a pak byli překvapeni, že nemohou již olit.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 22:00

Nic nového

Stále čekáme se zveřejňováním výsledků na ukončení hlasování ve dvou budapeštských volebních místnostech. V nich je přetlak voličů, protože se jedná o místo, kde mohou volit lidé, kteří se nenachází ve svém trvalém bydlišti. V konkrétním okrsku se v poslední dnech zaregsitrovalo více než 10 tisíc voličů, což tuto volební komisi zcela zahltilo. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 21:52

Zveřejňují se údajné úniky dílčích výsledků

Některá maďarská média začínají zveřejňovat údajné dílčí výsledky, které získávají díky informacím z volebních komií, kde už se sčítá. Podle nich by měl, jak píše server index.hu, FiDeSz-KDNP posílit na venkově, kde se zdá z dílčích výsledků sčítání, že je ještě silnější než v roce 2014. V Budapešti se zdá, že tam uspěla levice a může získat i některé obvody, které dosud držel FiDeSz. Vše je ale logicky zatím zcela neoficiální.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 20:56

První výsledky (snad) kolem půl jedenácté


Volební komise oznámila, že první výsledky by měly být zveřejněny kolem půl jedenácté. Nejdelší frontyjsou aktuálně v Londýně a v Dillí na ambasádě Maďarska v Indii. V nejvíce problematickém volebním okrsku v Budapešti jsou otevřeny již jen dvě volební místnosti. Čeká před nimi ještě asi 2500 lidí. Komise rozhodla, že začne zveřejňovat výsledky, jakmile poslední volič vstoupí do budovy, kde se volí.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 20:45

..a ještě jednou Jobbik a útok na FiDeSz

Jobbik neváhal o Orbánovi a jeho spolustraníci mluvit jako o ganstrech...

Billboard strany Jobbik
Billboard strany Jobbik
Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 20:42

A odpověď strany Jobbik...

Strana Jobbik reagovala sérií billboardů na téma "Vy pracujete, oni kradou", kde byl jako zloděj představen premiér Orbán.

Billboard strany JObbik
Billboard strany JObbik
Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 20:32

Několik billboardů z kampaně během čekání na výsledky

Vládní strana FiDeSz se v kampani negativní noty opravdu nebála. Na tomto billboardu zveřejnila ve fotomontáži šéfy čtyř hlavních opozičních stran a amerického finančníka maďarského původu George Sorose, jak stříhají hraniční plot, který vláda vybudovala jako obranu před migrační vlnou. Vzkaz voličům jasný: buď my (FiDeSz) nebo ti, co sem pustí migranty.

Billboard strany FIDeSz
Billboard strany FIDeSz
Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 20:16

Souboj odhadů pokračuje


Další odhad, nikoli průzkum či exit-poll, zveřejnila společnost Taktikaiszavazas. Ta tvrdí, že FIDeSz-KDNP na základě údajů o volební účastí získá jen 103 křesel.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 19:46

Údajné kupování hlasů

Největší maďarská soukromá televize RTL Club zveřejnila nahrávku, podle níž mělo dojít ve městě Pécs na jihozápadě Maďarska k nakupování hlasů ze strany FiDeSz.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 19:37

Další odhad pro Orbána, ale opět bez ústavní většiny

Zatímco maďarská televize stále ukazuje fronty před některými místnostmi a informuje, že se bude volit až do zhruba 21:30 hodin, objevuje se další odhad. Společnost Zavecz na základě zhruba 70 % volbní účasti odhadla, že Orbánova aliance FiDeSz-KDNP by měla získat 116 křesel ze 199. Drhý by měl skončit krajně pravicový Jobbik s 34 mandátty a třetí socialisté s 22. Jeden mandát  tato společnost dává i německé menšině v Maďrasku, protože národnostní menšiny volí své zástupce odděleně a je jim přidělen, pokud hlasy konkrétní menšiny stačí alespoň na jedno křeslo v poměrné části voleb.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 19:25

Podle Mediínu by ale Orbán ztratil ústavní většinu

Průzkum Mediánu zároveň odhaduje i počty mandátů

Orbánův FiDeSz-KDNP 124 mandátů ze 199

Jobbik 33

socialisté MSzP-Dialog 20

ekologická Politika může být jiná 9

levicová Demokratická koalice 9

nezávislí kandidáti 3

To by znamenalo, že by Orbánova formace nedosáhla na ústavní většinu, k níž je třeba 133 křesel. Pohodlně by ovšem mohla i nadále vládnout.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 19:21

Podle Mediánu by měl vyhrát Orbán

Společnost Median zveřejnila průzkum, který udělala dnes (pravděpodobně ne exit-poll u volebnícj místností).

Podle tohoto průzkumu by volby měly dopadnout takto:

konzervativní FiDeSz-KDNP 43 %

krajně pravicový Jobbik 22 %

socialistická MSzP-Dialog 13 %

ekologická Politika může být jiná 8 %

Levicová Demokratická koalice 7 %

ostatní strany by se do parlamentu nedostaly

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 19:11

Odklad zveřejňování výsledků

Kvůli dlouhým frontám před některými volebními místnostmi se zatím nemohou zveřejňovat žádné výsledky ani odhady. Například v Bocskaiově ulici v Budapešti údajně čeká ještě přibližně 4 tsiíce lidíí, aby odvolily v tamních deseti volebních místnostech. Jde o oblast s řadou studentských kolejí, a proto tam volí vysoký počet voličů. Maďarská média spekulují, že by se zde mohlo volit také například až do deseti hodin....

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 19:02

Volby (téměř) skončily

Doba určená pro dnešní volby se naplnila. Začíná sčítání hlasů. To bude vzhledem ke složitému volebnímu systému trvat řadu hodin.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 19:00

 Fronty, fronty...

Na mnoha místech ve větších městech, ale také třeba před ambasádou v Londýně stále lidé čekají ve frontách, aby mohly volit.....MAďarský zákon tuto situaci řeší tak, že všichni, kteří se postaví do fronty do 19 hodin, budou moci ještě odvolit

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 18:44

Komu prospěje vysoká účast?


Také údaje o účasti v 17 hodin signalizují vysoký nárůst účasti. Příznivci levice nacházejí naději v tom, že celkově nejvyšší je v Budapešti, naopak premiérův tábor upozorňuje na to, že právě v hlavním městě je nárůst oproti roku 2014 poměrně nejnižší.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 17:50

23 kandidujících stran na volebním lístku

Ještě krátce přes hodinu bude o hlasy v poměrné části voleb bojovat 23 stran. Strany, které dokázaly postavit 27 kandidátů do většinové volby, dostaly možnost postavit celostátní kandidátku pro poměrnou volbu. Volební lístek pro tento způsob volby obsahuje jména pěti nejvýše postavených kandidátů, logo strany či koalice a číslo kandidátky. FiDeSz má "nešťastnou" třináctku, socialisté devítku, Jobbik patnáctku, Demokratická koalice trojku a uskupení Politika může být jiná dvacítku.

Za zmínku stojí kromě stran, o nichž jsme psaly a které mají šanci dostat se do maďarského parlamentu, ještě humoristická Maďraská strana dvouocasého psa (na lístku pod číslem 8), která voliče láká na slib věčného života či piva zadarmo. a také hnutí Momentum (číslo2), které vzniklo ze skupiny aktivistů, která donutila Viktora Orbána odpískat jeho plán uspořádat v Budapešti letní olympijské hry 2024.

Volební lístek pro poměrnou část maďarských voleb 2018
Volební lístek pro poměrnou část maďarských voleb 2018
Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 17:31

Přeplněné volební místnosti

Kandidát socialistů na premiéra Gergely Karácsony už kritizoval špatnou přípravu voleb. Vysoká volební účast totiž vede na mnoha místech, zejména v Budapešti, k dlouhým frontám u volebních místností. Volební komise již připomněla, že každý, kdo bude v 19 hodin ve frontě, bude moci odvolit, i když se na něj nedostane do vypršení času určeného podle zákona pro volby.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 17:25

AntiOrbán? Není

Silná pozice Viktora Orbána na maďarské politické scéně vyplývá nejenom z jeho vlastní politiky, ale také ze situace, kdy proti němu nestojí politik srovnatelné politikcé váhy. Orbán to v nynější kampani řešil tím, že se vymezoval ostře proti americkému finančníkovi maďarského původu George Sorosovi, kterého obviňoval, že chce do země dostat masivní počet migrantů.

Opozice proti Orbánovi totiž nevygenerovala patřičného lídra. Největší levicová strana - socialisté - dokonce jako volebního lídra a kandidáta na úřad premiéra vybrali nikoli vlastního člena, ale zástupce svého malého koaličního partnera Dialog pro Maďarsko (strana vzniklá z části členů uskupení Politika může být jiná, kteří chtěli spolupráci s ostatními levicovými stranami). Lídrem socialistů se tedy stal starosta budapeštské čtvrti Zugló - Gergelyho Karácsonyho.

Za lídra opozice a alternativního kandidáta na premiéra se považuje i 39-letý Gábor Vona. Původním povoláním učitel stojí v čele krajně pravicového Jobbiku. toho ale oslabuje nejenom nízký věk, ale také jeho politická proměnlivost - nejprve byl členem FiDeSz, pak vedl novou stranu Jobbik ke značnému radikalismu, a pak zase otočil začal prosazovat politiku přeměny Jobbiku v lidovou stranu. Dnes za ním sice stojí dlouholetá šedá eminence strany FiDeSz a přítel Viktora Orbána z nládí Lájos Simicska, který se s premiérem rozešel ve zlém a prostřednictví jím vlastněných médií se snaží přispět k porážce Orbána.  

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 16:46

Naděje pro FiDeSz

Podle údajů zveřejněných volební komisí v 15 hodin je zatím účast nejvyěěí v Budapešti, kde je to obvyklé, ale také v západomaďraských baštách strany Viktora Orbána při hranicích s Rakouskem. Znamená to šanci FiDeSz na obhajobu ústavní většiny či alepsoň pohodlnou vládní většinu?

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 15:54

Volí i zahraniční Maďaři


Specialitou maďarských voleb je masivní účast zahraničních Maďarů. a ambasdách mohou volit občané, kteří pochází z Maďarska a pobývají nyní v zahraničí. Korspondečně pak mohou volit "Maďaři, kteří nemají v zemi žádnou adresu," čímž se myslí menšinoví, zahraniční Maďaři, žijící v okolních státech - hlavně Rumunsku, Slovensku, Ukrajině ši Srbsku. Ti získali za Orbánovy vlády maďarské občanství. Nedávno vláda slavila miliontého zahraničního Maďara s maďarským pasem. K volbám se jich nyní zaregistrovalo sice méně - asi 380 tisíc, ale i to výrazný nárůst oproti roku 2014. tehdy se odhadovalo, že právě hlasy zahraničních, menšinových Maďarů FiDeSzu, který hlavně podporují, přinesly dva mandáty a pomohly mu přehoupnout se přes hranici dvouřetinové, ústavní většiny.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 15:49

Odvolila nadpoloviční většina Maďarů

V 15 hodin již účast dosáhla 53,6 %, což je o 8,6 % více než ve stejnou denní dobu v roce 2014. Volby očividně táhnou. Ale, co to znamená? Přitáhla voliči kampaň premiéra upozorňující na nebzpečí migrace, nebo volání levice, že Orbán mění zemi v autoritářský režim?

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 15:36

Politika může být jiná (LMP) - nová zelená levice

Od té doby, co se nedaří maďarským socialistům, získává zastupení v parlamentu také alternativní, zelená levice v podobě původně protestní formace Politika může být jiná (LMS). To podporují hlavně mladší lidé s vyšším vzděláním. Nejde o kaliscké zelené, ale o mix levicově liberální a ekologistické formace. V parlamentu stranu spolupracuje s levicí, ale letos se snažil ai vyjednat nějakou možnost koordinace s krajněpravicovým Jobbikem, aby společně zabránily další parlamentní většině pro Viktora Orbána. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 15:30

Jobbik - (Ne)polepšená krajní pravice

Na místě rozdrobené a dosud bezzubé levice vyrostla nová hlavní opoziční síla, kterou se stalo Hnutí pro lepší Maďarsko, známé podle části svého maďarského názvu jakao Jobbik. Strana začala jako uskupení, které se prezentovalo založením polovojenské a ultranacionalistické Maďarské gardy. útočilo, a to nejenom slovně, na Romy či Židy, a samozřejmě kritizovalo EU i NATO.

Nyní se uskupení, s nímž pro jeho radikalismus nechtěla být v jednom klubu v Evropském parlamentu ani Marine Le Penová, vydalo cestou umírnější prezentace svého národoveckého programu a samo se značuje za konzervativní lidovou stranu. Minulé excesy prý byly podle slov šéfa strany Gábora Vóny jen "hříchy mládí" způsobené politickou nezkušeností.... Kampaň postavila svou nynější kampaň hlavně na kritice údajné korupce Orbánovy strany.

Strana se těší podpoře zejména u mladých voličů, Maďarů s nižším vzděláním a bydlištěm na venkově  a své hlavní bašty má na chudším východě země, kde dříve nejvíce bodovali levicoví socialisté. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 15:21

Rozdrobená levice s postkomunistkými kořeny

Orbánovi dlouhodobě nahrává stav jeho tradičního oponenta - maďarské levice. Ta se zrodila na počátku 90. let transformací bývalých komunistů, kteří se přejmenovali na Maďarskou socialistickou stranu (MSzP) a třikrát stáli v čele vlády v demokratickém Maďarsku. Osudnými se pro ně stalo ale poslední vládní angažmá v letech 2006 až 2010, kdy byl jejich premiér Ferenc Gyurcsány zachycen, jak na nahrávce spolustraníkům říká, že socilaisté vyhráli volby díky tomu, že "lhali ráno, v noci i večer" o ekonimickém stavu země. Socialistická strana díky tomu zásadně ztratila podporu a začala se štěpit.

Dva její bývalí premiéři si založili vlastní formace: zmiňovaný "lhář" Frerenc Gyurcsány stanul v čele levicově liberální strany Demokratická koalice, a jeho nástupce v úřadu premiéra a dosud poslední levicový šéf vlády Gordon Bajnai si založil sociálně liberální uskupení Spolu (Együtt). 

V minulých volbách se všechny tři levicové frmace spojily do koalice s názvem Jednota, kterou ještě posílili odpadlíci od uelené formace LMP, ale ani to jim nálepku nevěrohodného a rozdrobeného politického proudu bez výrazného lídra "neodpáralo".  Letos zkouší štěstí odděleně a pouze se na poslední chvíli rozhodli spolupracovat v některých jednomandátových, většinových obvodech, kde slabší levicoví kandidáti odstoupili a podpořili nejsilnějšího z nich.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 15:08

FiDeSz-KDNP: Favorizovaní konzervativci

Favoritem dnešních voleb zůstává konzervativní aliance Orbánovy strany FiDeSz-Maďarský občanský svaz a menší Křesťanskodemokratické lidové strany (KDNP). Obě formace spolu již ve volbách kandidují od voleb v roce 2006. Zdrojem jejich hlasů je v drtivé většině politika FiDeSZ, ale křesťanským demokratům větší partner poskytuje slušný prostor. Například v minulých volbách držel FiDeSz v rámci společné aliance 117 křesel a křesťanští demokraté 16 mandátů.

FIDeSZ vznikl jako liberální strana pro mladé voliče, čemuž odpovídá i její název, protože původní význam zkratky FiDeSz zněl Svaz mladých demokratů. V polovině 90. let se ale strana začala posouvat směrem k národně-konzervativní politice, a ta je dnes jádrem jejího programu. Orbán je díky ní oponenty zleva označován za krajně pravicového nebo autoritářského politika, ale to neodpovídá realitě. Orbán pouze zdůrazňuje důležitost maďarského národa a jeho dějin, odmítá migraci, protože ji považuje za ohrožení křesťanské Evropy, či kritizuje některé aspekty evropské integrace. Z EU ale vystupovat nechce a v Evropském oparlamentu jeho strana dokonce patří mezi evropské lidovce.

Občas je díky své kritice liberalismu srovnáván s Putinem, ale když Orbán kritizuje liberální demokracii, myslí tím hlavně politický styl maďarské liberální opozice, která ho dlouhodobě kritizuje. Za autoritativní je pak označována jeho reforma maďarského státu, kterou sám popisuje jako konzervtaivní revoluci, při níž například prosadil novou ústavu. Jenže ona ta původní pocházela z roku 1949 a přes revizi z roku 1989 zůstávala postkomunistickým dokumentem.

V ekonomické oblasti Orbán podporuje podnikání, ale není vysloveně politikem, který by vždy dával přednost trhu. Dokázal to třeba, když neváhal zasáhnout proti bankám nebo energetickým společnostem.

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 14:33

Potvrzuje se vysoká účast

Také údaje maďarské volební komise ze 13. hodiny představují nárůst volební účasti oproti roku 2014. Rozdíl činí dokonce už 8 procent oproti stejnému času před čtyřmi lety. Již odvolilo 42,3 %.

Z dostupných údajů, ale nejde vyčíst, kdo jsou tito noví voliči. Nejvyšší účast je zatím ve středu země, přičemž levice má svou hlavní baštu na východě a Orbánova strana napak na západě Maďarska. Zatím vysoká účast v Budapešti také není nic neobvyklého, protože zde bývá nejvyšší z celé země tradičně. Takže ani z toho nelze zatím vyvodit, že by to nahrávalo v metropoli nadprůměrně silné levici.


Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 14:21

Kdo kolik očekává hlasů?

Za poslední čtyři roky se preference na maďarské politické scéně příliš nepohnuly. Vláda přesto utrpěla určitou ztrátu, když pro ni dvojice doplňovacích voleb znamenala oslabení o 2 mandáty a zároveň ztátu ústavní většiny.

Krátce po minulých se ale zároveň rozpadla levicová koalice Jednota a tři její složky se vydaly na samostanou politickou dráhu. To znamenalo, že hlavní opoziční stranou se stalo kraněpravicové hnutí Jobbik.

Průměry posledních průzkumů proto předvídají volební vítězství Orbánovy aliance FiDeSz-KDNP, které přisuzují v průměru 49,3 %. Druhý by měl skončil krajně pravicový Jobbik se 17,6 %, třetí nejsilnější levicová formace Maďarská socialistická strana s 13,6 %, dále pak ekologistické uskupení Politika může být jiná se 7,2 % a do parlamentu by se mělo dostat také levicové uskupení Demokratická koalice s 6,7 %. Zejména poslední dvě strany ovšem mohou být ohroženy hranicí 5 procent pro vstup do parlamentu. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 14:09

Orbán obhajuje ústavní většinu

V posledních parlamentních volbách v roce 2014 dokázala Orbánova volební aliance FiDeSZ-KDNP obhájit dvoutřetinovou ústavní většinu, která ve zmenšeném parlamentu činí 133 křesel.

Zisky stran před čtyřmi roky vypadaly takto:

konzervativní aliance FiDeSz-KDNP 133 křesel

koalice levicových stran Jednota  38 křesel

krajně pravicové hnutí Jobbik 23 křesel

zelená formace Politika může být jiná (LMP) 5 křesel


Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 13:53

Složitý volební systém

Ve hře je dnes 199 křesel v jednokomorovém maďarském Národním shromáždění. Maďarský parlament je již od pádu komunismu volen smíšeným volebním systémem, který byl dlouho označován za nejsložitější v Evropě. Za vlády Viktora Orbána byl trochu zjednodušen, ale základní princip zůstal stejný - část poslanců se volí většinově, druhá poměrně. Maďarský voliči při tom mají každý dva hlasy.

Celkem 106 členů parlamentu se volí většinovým, jednokolovým systémem v jednomandátových obvodech, takže mandát získá kandidát s nejvyšším počtem hlasů.

93 poslaneckých křesel se potom rozděluje v poměrné části voleb. Do ní se kvalifikují strany, které dosáhnou 5 % hlasů v celostátním měřítku (u koalic platí 10 % pro dvě strany, 15 % pro koalice tří a více stran). Poměrné mandáty se následně rozdělují na základě hlasů, které dají voliči straně, a také těch, které "propadnou" ve většinové části stranickým kandidátům. Systém totiž počítá s tím, že hlasy pro kandidáta strany, který není zvolen ve většinové části, se "přesunou" straně do poměrné části. U vítězného kandidáta se pak "přesunou" hlasy, o které předstihl druhého kandidáta v pořadí. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 12:08

Vyšší účast než obvykle


K urnám za prvních 5 hodin přišlo poměrně hodně voličů. Odvolil již téměř každý třetí (přesně 29,93 % oprávněných voličů), což znamená nejvyšší účast v tuto dobu od roku 2002. Oproti minulým volbám stoupla volební účast v 11 hodin o více než 6 procent. 

Petr Sokol
Petr Sokol
8. dubna 2018 · 11:58

Volby v Maďarsku začaly

Úderem šesté hodiny se po celém Maďarsku otevřely volební místnosti. Oprávnění voliči mohou k urnám přijít až do 19 hodin.