Harley-Davidson – motocykl z roku 1903

Harley-Davidson – motocykl z roku 1903 Zdroj: Old Pics Archive

Lamborghini – Lamborghini Carioc, rok 1948
Coca-Cola z „pravěku“, rok 1886
Apple – počítač Apple I, rok 1976
Lego – první dřevěné hračky z roku 1932
Intel – bipolární paměť 3101 Schottky TTL, rok 1969
12
Fotogalerie

Fantastická podívaná: první výrobky slavných firem světa, od Coca-Coly až po Lego

U každého je to jednou poprvé, i u těch nejslavnějších firem světa. Co ale vlastně některé známé společnosti vyrobily jako svůj první produkt? Podívejte se na některé z nich, určitě to bude překvapivé. Představujeme vám takové značky, jako jsou Coca-Cola, BMW, Canon, Lego či Toyota.

U většiny firem první výrobek předznamenal i jejich další vývoj. Coca-Cola, ač původně vznikla jako medicínský přípravek, byla prostě nápoj, jejž si v průběhu času oblíbily milióny lidi. Najdou se však i zajímavosti, které z dnešního pohledu vypadají až neuvěřitelně.

Mezi takové patří například známý výrobce luxusních sportovních automobilů Lamborghini. Firma totiž původně nesla název Lamborghini Trattori S.p.A a její první výrobek byl spíše než automobilovým nadšencům určen úplně někomu jinému, a to zemědělcům. Byl to traktor.

Na druhé straně největší světový výrobce počítačových procesorů Intel se sice od začátku věnoval výrobě čipů. Pokud se ale podíváte na jeho první výrobek, tak, ač se i tehdy jednalo o miniaturizaci, ve srovnání s dneškem to tak nevypadá. Na další se podívejte do galerie: