World Press Photo 2016 - vítězný snímek tureckého fotografa Burhana Ozbilici

World Press Photo 2016 - vítězný snímek tureckého fotografa Burhana Ozbilici Zdroj: World Press Photo

World Press Photo 2016: Fotografickou soutěž World Press Photo vyhrál snímek vraha ruského velvyslance od fotografa agentury AP Burhana Ozbiliciho.
World Press Photo 2016: Každodenní život (1. místo) - Paula Bronstein pro Time Lightbox, Mlčící oběti zapomenuté války.
World Press Photo 2016: Současné problémy (1. místo) snímek fotografa Jonathana Bachmana; aktivistka Ieshia Evans se postavila proti zástupu ozbrojenců s otevřenými dlaněmi během protestů proti policejní brutalitě v Louisianě.
World Press Photo 2016: Současné problémy (1. místo) - Amber Bracken, nepokoje v rezervaci Standing Rock
World Press Photo 2016: Aktualita (1. cena, série): Daniel Berehulak pro New York Times. Šestiletá Jimji pláče na pohřbu svého otce. Toho ve filipínské Manile unesli pravděpodobně členové mistího drogového kartelu.
14
Fotogalerie

Fotkou roku 2016 je atentát na ruského velvyslance v Turecku. World Press Photo ocenilo nejlepší snímky

Prestižní fotografickou soutěž World Press Photo za rok 2016 vyhrál snímek tureckého vraha ruského velvyslance v Ankaře. Autorem záběru, při kterém mu šlo o život, je fotograf agentury AP Burhan Ozbilici. V kategorii sportovní reportáže byl oceněn český fotograf Michael Hanke.

Ve chvíli, kdy turecký policista začal 19. prosince v galerii turecké metropole střílet na ambasadora Andreje Karlova, se všichni přítomní skrývali a báli o život. Turecký fotograf riskoval a nafotil sérii snímků, kterou nazval Vražda v Turecku.

Karlova zabil na vernisáži v ankarské galerii policista 22letý Mevlüt Mert Altintaş, který naznačil bezprostředně po činu, že šlo o pomstu za bombardování a dobytí severosyrského města Halab (Aleppo). Poté ho turecká policie zastřelila.

Český fotograf Michael Hanke skončil ze tří oceněných na druhém místě za snímky z turnaje mladých šachistů. V kategorii zvítězil Ital Giovanni Capriotti, třetí byl Kanaďan Darren Calabrese. Podívejte se na nejlepší snímky všech kategorií v naší fotogalerii.