V protidrogovém centru.

V protidrogovém centru. Zdroj: Souvid Datta

Život drogově závislých Afghánců.
Život drogově závislých Afghánců.
Život drogově závislých Afghánců.
Život drogově závislých Afghánců.
Život drogově závislých Afghánců.
15
Fotogalerie

Dvanáct cest do Kábulu, jeden silný fotopříběh. Fotograf ukázal život drogově závislých Afghánců

Fotograf a dokumentarista, čerstvý absolvent prestižní londýnské UCL, se rozhodl zdokumentovat život drogově závislých v afghánské metropoli Kábulu. Aby získal věrohodný a pravdivý obrázek o lidech, pro které je droga denním chlebem, podnikl do Afghánistánu celkem 12 cest.

Trvalo delší dobu, než třiadvacetiletý fotograf objevil hlavní místo Kábulu, kde se narkomani setkávají. Jeden z kábulských mostů zvaný Pul-e Sukhta je jejich doslovným centrem, pro běžného návštěvníka města však tato informace může zůstat dlouho skrytá. Mladý fotograf však vytrval a do Afghánistánu jezdil pravidelně.

Kromě centra umístěného pod mostem, kam se nakonec fotograf dostal, nafotil také prostředí zvláštního armádního komanda - speciální zásahová jednotka má za cíl rozbíjet pašerácké gangy. Záběry nejen z jejich výcviku, ale také ze samotných zásahů, jichž se fotograf účastnil, jsou vskutku unikátní.

“Snažil jsme se s těmi lidmi mluvit. Nejvíce asi se závislými pod mostem,” uvedl fotograf pro americký týdeník Time. “Fotoaparát jsem s sebou nejprve nebral. Až po dvanácté návštěvě souhlasili, abych je během užívání drog vyfotil,” popisuje Souvid Datta svou obdivuhodnou snahu a vytrvalost. Práce fotografa totiž obnáší nejen samotné zachycení skutečnosti, ale samozřejmě také získání důvěry těch, které fotí. Což v případě uživatelů heroinu bylo velmi obtížné - Souvidu Dattovi se to ale povedlo a výsledná fotosérie opravdu stojí za vidění.