1972: Severovietnamští vojáci pří útoku u strategické silnice č. 9 v jižním Laosu.

1972: Severovietnamští vojáci pří útoku u strategické silnice č. 9 v jižním Laosu. Zdroj: Nguyen Dinh Uu / Another Vietnam

1973: Tohle je jedna z nejznámějších fotografií z knihy vietnamských autorů. Tolik známo už není to, že mladé partyzánce je na snímku 24 let a v té době už byla dvojnásobnou vdovou. Oba její manželé byli vojáci.
Září 1965: Vietnamci stříleli na letadla ze všeho Možného, dokonce i z pušek z doby druhé světové války. Snímek byl pořízen u Thanh Tri.
Datum neznámý: Partyzáni z Vietcongu (mimochodem zbraněmi i vojenskými poradci jim tehdy pomáhalo bývalé Českoslovesnko) při bojové akci. Snímek je vzácný tím, že vpravo nahoře jsou i američtí vojáci. Vojáci obou stran se nevyskytují přímo při boji na mnoha fotkách.
1973. Skutečně velmi unikátní fotografie. Stavební dělníci půjdou v primitivních skafandrech hledat do vody nevybuchlé bomby. Snímek byl pořízen u vybombardovaného mostu Ham Rong na severu Vietnamu.
1970: Rybář míjí v deltě Mekongu na jihu Vietnamu zničené mangrové lesy. Američané používali jedovaté herbicidy pod jménem Agent Orange na odlesnění terénu, aby odhalili partyzány. Bohužel zdravotní následky tohoto bombardování jsou patrné u některých lidí ještě dnes.
16
Fotogalerie

Vietnamská válka úplně jinak – na fotografiích komunistických vítězů

Vietnamskou válku známe především z poměrně známých a ikonických fotografií západních reportérů. Daleko méně publikované byly snímky vietnamských fotografů, kteří stáli na straně severovietnamského komunistického režimu či partyzánů z Vietcongu. 180 fotografií vietnamských autorů bylo kdysi shromážděno v knize „Another Vietnam: Pictures of the War from the Other Side“.