Kim Phúc

Kim Phúc Zdroj: Profimedia.cz

Kim Phúc na slavné fotografii z vietnamské války
Popálená Kim Phúc s dalšími dětmi utíkají ze své vypálené vesnice
Popálená Kim Phúc s dalšími dětmi utíkají ze své vypálené vesnice
Kim Phúc v současnosti
Kim Phúc
6
Fotogalerie

Popálená dívka z nejslavnější fotky vietnamské války má konečně šanci na uzdravení

Kim Phúc (52) se ještě jako malá smutně "proslavila" po celém světě. A to díky ikonické fotografii z vietnamské války z června roku 1972, na které Phúc a další děti utíkají z vesnice Trang Bang po napalmovém útoku americké armády. I po více než 40 letech ji některá zranění způsobují bolest. Teď má tato žena, žijící už dlouho v Kanadě, šanci na celkové vyléčení.

Minulý měsíc odjela Phúc podle webu dailymail.co.uk do USA, kde začala podstupovat sérii dermatologických operací pod vedením doktorky Jill Waibelové z Miami na Floridě. Operace prováděné pomocí laseru by měli odstranit jizvy z těla ženy a také odstranit chronickou bolest, kterou jí někdejší vážné zranění stále způsobovalo.

Kim Phúc utrpěla při útoku napalmem popáleniny třetího stupně na 30 procentech těla a po akci americké armády strávila v nemocnici 13 měsíců. Léčena byla dál po přestěhování do Kanady.

fotografii pořídil 8. června 1972 vietnamský fotograf americké agentury AP Nick Ut. Snímek přispěl k ještě větším protestům proti této válce a Ut za něj získal také několik významných novinářských a fotografických cen, včetně Pulitzerovy ceny.