Air Koryo - nejhorší letecká společnost na světě

Air Koryo - nejhorší letecká společnost na světě Zdroj: AirPlanePictures.com

Realita Severní Koreje
Realita Severní Koreje
Realita Severní Koreje
Realita Severní Koreje
Realita Severní Koreje
6
Fotogalerie

Severokorejské aerolinky počtvrté za sebou nejhorší společností na světě

Národní dopravce KLDR Air Koryo získal již počtvrté v řadě titul nejhorší letecké společností na světě. Jisté je, že Severokorejci se o tom opět nedozví.

Britská poradenská společnost Skytrax hodnotí 600 aerolinek z celého světa počtem hvězdiček od jedné do pěti (opačně než ve škole). Air Koryo je jedinou společností v historii ankety, která získala jen jednu hvězdičku.

Podle oficiálních webových stránek Air Koryo jsou lety s touto společností „levné a naprosto unikátní“. Že je létání s touto společností skvělý zážitek, často potvrzuje i severokorejský diktátor Kim Čong-Un. Ten se již mnohokrát nechal vyfotit v kokpitu letadel, většinou starších strojů ruské výroby.

Realitu z této země se však dozví málokdo – i ten, kdo do země jede, smí jen na přesně vytipovaná místa, a tak dokáže zaznamenat jen to, co mu tajní policisté dovolí. To dokazují i fotografie Taylora Pembertona, který zemi před několika dny navštívil.

Stejně jako v podobných případech i on řešil etický problém, jestli svou dobře míněnou snahou zachytit alespoň něco ze života Severokorejců nepodporuje brutální totalitní režim. Američan Pemberton se v KLDR zdržoval mezi  14. a 17. srpnem, tedy těsně před eskalací konfliktu s jižní Koreou. Na sociální sít Instagram fotky umístil až poté, co ze země vycestoval. Hned poté se staly hitem západních médií. Na jejich výběr se můžete podívat v naší galerii.